Mars One: мечтата за колонизация на Червената планета умря

Компанията, която искаше да заведе хора на Червената планета, бе застигната от нещастен, но очакван край.

Mars One Ventures бе обявена за банкрутирала от швейцарски съд, с което се слага край на амбициозния план за колонизация на Марс.  

Всъщност компнията е разделена на две, като фалиралата част се оценява на 100 милиона долара, докато Mars One Ventures PLC, която е регистрирана във Великобритания, продължава да съществува като юридическо лице без дейност с активи под 20 000 лири. Идеята на компанията бе да се издържа чрез такси за комерсиалните полети и заселване на Марс. Холандецът Бас Лансдорп, който бе движещата сила зад проекта, призна, че той не може да продължи без ново финансиране. Другият вариант за приходи бе цялата мисия да се превърне в най-скъпото риалити шоу в света, като зрителите на Земята да наблюдават в реално време процеса на колонизация.

Последният път, когато чухме за Mars One Ventures, беше през юли 2018 г., когато тя си осигури нови 12 милиона евро финансиране. Целта бе с тези средства компанията да се върне на борсата във Франкфурт и да продължи процеса на подбор на колонистите, след което да ги заведе в пустинна локация, за да тества техните умения за оцеляване.

Свръхамбициозните цели на Mars One Ventures изглеждаха противоречиви от самото начало, като учени от МИТ дори обявиха, че планът на Лансдорп ще доведе единствено до бързата смърт на цялата колония.   

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини