Нова технология превръща 25% от пластмасата в гориво

Намали употребата, използвай повторно, рециклирай. Оказва се, че не е достатъчно. Що се отнася до кризата с купищата пластмасови отпадъци, все още има какво да се направи.

Това е на път да се промени, благодарение на нова техника за превръщане на полипропилена, съставляващ голяма част от пластмасовите отпадъци, в течен въглеводорд. Може и да не е идеалното решение, но производството на гориво от боклуци ще създаде нови икономически стимули за почистване на планетата.

Химици от Университета "Пърдю" в САЩ измислили хитър начин за втечняване на полимери, съставляващи приблизително 25% от всички пластмасови отпадъци и превърнали крайния резултат в дизелоподобен продукт, подходящ за гориво.

Технологият има потенциала да увеличи печалбите на рециклиращата индустрия и да намали пластмасовите отпадъци по света.

Техниката разчита на странна особеност на водата – при едновременно изцеждане и загряване тя се държи така като че ли е течност и газ едновремнно. Тази “суперкритична” фаза се постига при температура от малко под 500 градуса по Целзий и налягане от 23 мегапаскала или 225 атмосфери.

В тази форма водата функционира като комбинация от разтворител и катализатор за прегрупиране на молекулярния състав на пластмасовите полимери, превръщайки пластмасата в течност от въглеводородни вериги със средна дължина, наречени нафта с помощта на добавени водородни атоми.

Процесът, наречен хидротермално втечняване – се използва в редица други процеси – включително при обработката на суров петрол и отстраняване замърсителите от нефта.

Той бил прилаган към полиетилен и преди, но резултатите не били надеждно описани, което накарало Линда Уанг и екипът и да пробват отново.

Те успели да превърнат над 90% от масата на полипропилена в продукти като нафта, а по-нататъшни анализи доказали, че процесът е по-енергийно ефективен и екологичен в сравнение с изгарянето и дори рециклирането на отпадъци.

Превръщането на старите опаковки от чипс в изкопаемо гориво може да не изпълва сърцата на природозащитниците с радост, но любовта ни към евтиния петрол ще добави стойност към пластмасовите материали, които при други обстоятелства биха попаднали в околната среда.

“Стратегията ни е създаване на движеща сила за рециклиране чрез превръщане на полиолефиновите отпадъци в широка гама ценни продукти, включително полимери, нафта и чисти горива", казва Уанг.

Настоящата двигателна сила е под въпрос, тъй като Китай затвори вратите си за световните отпадъци.

По-малко от 20% от пластмасата се превръща в нови продукти. Малка част се изгаря, което може и да пречи на микропластмасата да попадне в океаните, но не е непременно нещо хубаво, защото допринася за увеличаване на емисиите.

Пластмасата се разгражда бавно, отделяйки токсични химикали в почвата и водата. Това е катастрофа, защото веднъж попаднали в океаните, микрочастиците не могат да бъдат отстранени.

Превръщането на пластмасата в икономически изгодни продукти, които не носят същия риск за околната среда, ще привлече повече средства към рециклиращата индустрия, като крайния продукт ще е въглероден диоксид, а не пластмасови боклуци.

Това може и да звучи като че ли заменяме една глобална заплаха с друга, но пластмасовите отпадъци на сметищата вече допринасят значително за увеличаване на парниковите газове в атмосферата.

Като източник на енергия, те будят надежда за улавяне на тези емисии и дори за повторното им превръщане в пластмаса.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини