Въвеждат долен праг за преференциите на всички избори. Преглед на печата

Протест. 

"Сега":

Ватмани от София с жълти жилетки в знак на протест

Ватмани от градския транспорт в София протестират с жълти жилетки. Причините са лошите условия на труд и извънредното работно време.

Те не изключват и възможността за ефективни стачки, предаде Нова тв. Очаква се директорите на софийските авто и електро - транспорт да бъдат изслушани в Столичната община.

След катастрофа в края на миналата седмица стана ясно, че има водачи, които работят със седмици без почивка. Според директорите на дружествата основна причина за извънредния труд е липсата на достатъчно кадри в системата.

Инспекцията по труда започна проверка.

Проблеми. 

"Монитор":

Заради ремонта на "Шишман": Хаос в движението в центъра

Ремонтът на столичната улица "Шишман" от началото седмицата доведе до хаос в движението по съседните улици, подадоха сигнал недоволни граждани. Временната организация в района доведе до промяна на движението по съседната улица "Генерал Паренсов". Но водачите масово не спазват на правилата за движение.

Водачите навлизат непозволено от "Шишман" въпреки знаците, забраняващи движението в посока бул. "Васил Левски". "Вече трети ден ставаме свидетели на спорове, псувни и клаксони, коментираха служители от "Центъра за градска мобилност", които продават фишове за паркиране в зоната. Освен трудното разминаване в еднопосочната улица, паркирането също е разнообразно: в зависимост откъде идват автомобилистите. Но през деня не бяха забелязани полицейски служители, които да глобяват нарушителите. От общината също не са си свършили работата докрай, защото не са премахнали или закрили част от старите знаци.

Участъкът, който се ремонтира, обхваща зоната от ул. "Граф Игнатиев" до "Паренсов". Срокът за ремонтите е 50 дни, но се очакват и забавяния.

Избори. 

"24 часа":

Въвеждат долен праг за преференциите на всички избори

Долен праг за броя гласове, които са нужни за разместване на листите за евродепутати, народни представители и общински съветници, одобриха депутатите от правната комисия.

За разместване на листата за евродепутати ще са нужни преференции, които са равни на националната изборна квота, при избори за Народно събрание - на районната квота, а при местните - на общинската. Според експерти това означава, че за да се размести листа за евроизборите ще са нужни около 130 хил. преференции, за парламентарни - 17 хил., а при вот за общински съветници в София - 6 хил.

До момента също съществуваше долна граница, но тя бе процент от гласовете дадени за конкретната листа.

Скандал. 

"Монитор":

БГ адвокат кредитен милионер разпределял парите от Венецуела

БГ адвокат с няколко гражданства, проверяван от Комисията по досиетата за принадлежност към ДС като кредитен милионер, е основната българска следа в аферата с изнесените стотици милиони евро от Венецуела.

Информацията, че през България са били изнасяни пари от Държавната петролна компания на латиноамериканската държава, която е в процес на смяна на режима, бе пусната в Туитър от опозиционен венецуелски депутат преди няколко дни и първоначално бе опровергана от МВнР. В сряда обаче стана ясно, че данните са истина, като е стартирано разследване у нас.

В момента тече проверка на ДАНС със съдействието на БНБ за преводи на пари от Венецуела в банките у нас, съобщи в МС главният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и американският посланик у нас Ерик Рубин, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов.

На нея са обсъдени резултатите от работа по случая, след като сме получили сигнал от САЩ, че българин е получил колосални преводи от Венецуела. Цацаров обясни, че случаят касае само една банка, но държавата е длъжна да провери и другите.

Икономика. 

"Дума":

Близо 30% е сивата икономика в България

Около 30 процента е бил сивият сектор в българската икономика през 2017 година. Част от нарушенията не засягат само правата на работниците, но и заплашват човешки животи. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция на тема "Заплашва ли човешки животи сивата икономика в България?".

Той представи данни за отделни сектори в икономиката и призна, че проблемът за страната продължава да е сериозен, въпреки че синдикатите се борят с това вече 10 години.

Димитров говори подробно за автомобилните сервизи в България. Около 80% от ремонтите на автомобили у нас се извършват в нерегистрирани или полулегални сервизи. Държавата губи стотици милиони левове годишно от това. В същото време тези нерегламентирани ремонти създават сериозен риск по пътищата и заплашват човешки животи.

За проблема разказа и председателят на браншовата камара на автосервизите инж. Емил Германов. По неофициални данни 50 милиона лева годишно от държавния бюджет отиват за подготовка на кандидати за водачи, но 80-90% от автошколите работят в сивия сектор.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини