Борисов събира ГЕРБ и Патриотите заради кворума в Народното събрание

Очаква се коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ да обсъдят кворума в Народното събрание.

В понеделник след среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ за изборните промени премиерът и лидер на партията Бойко Борисов обяви, че е поканил на среща коалиционните партньори от „Обединени патриоти“.

Очаква се една от обсъжданите теми да бъде осигуряването на кворума в Народното събрание след обявеното от БСП решение да напуснат парламента.

От БСП обявиха, че няма да се върнат в парламента, докато не бъде отменен новоприетият график за въвеждане на машинно гласуване и не бъдат изпълнени сроковете в сега действащия Изборен кодекс. 

Те са категорични, че на изборите за Европарламент през май трябва да има възможност за машинно гласуване във всички секции и избирателите да могат да изберат дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. 

"Нека не позволяваме днес да ни приспиват с благи приказки. Въпреки че това е частична победа, ние продължаваме по следния начин - започваме срещи с други партии и граждански сдружения, с които искаме да направим общ фронт за честни избори. Няма значение каква партийна принадлежност имате, уважаеми българи. Дали ще гласувате за лява, за дясна партия, за център, това е ваше право да прецените, но ние трябва заедно да се обединим,  за да не позволим вашият глас и вашият вот да бъдат употребявани. Продължаваме с тези разговори, за които вече имаме готовност и заявки", посочиха от БСП.

Те обявиха, че са подали сигнал по изборното законодателство във Венецианската комисия и организират среща с всички европейски посланици, на които да представят какво се случва с изборното законодателство на прага на европейските избори.  

"Ще изчакаме президента, за да видим - дали, кога и на кои текстове от ИК ще наложи вето. Не се връщаме в парламента", категорични са те.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини