Почина дизайнерът Карл Лагерфелд

Легендарният германски дизайнер Карл Лагерфелд е починал на 85-годишна възраст, съобщават френският в. „Фигаро“ и други медии.

Лагерфелд е починал тази сутрин в Париж. Вчера е бил хоспитализиран по спешност според сп. Paris Match.

Роден през 1933 г. в Хамбург, Лагерфелд работеше за „Шанел“ и бе творчески директор на модния гигант. Същата длъжност заемаше и в италианската модна къща „Фенди“.

„Ройтерс“ съобщи, че говорител на „Шанел“ все още не е коментирал информацията, но източник, близък до компанията, е потвърдил смъртта му.

Освен в тази роля в Западна Европа той бе известен като фотограф и карикатурист.

В началото на януари по време на Седмицата на висшата мода в Париж той не се появи на финала на ревюто на „Шанел“, за да приеме обичайните овации. Тогава марката обяви, че той се е почувствал изморен и е помолил Вирджиния Виард, директор на творческото студио на модната къща, да го представлява и поздрави гостите.

Дълги години около истинската възраст на дизайнера витае мистерия заради наличието на три основни версии за нея. По официални данни от църковния регистър в Хамбург Карл Ото Лагерфелдт е роден на 10 септември 1933 г., но объркването идва от майка му, която след това вписва друга година, а самият той се шегува, че е роден друга, писа преди време „Телеграф“.

Лагерфелд израства в заможно семейство на майка германка и баща, който въвежда по онова време кондензираното мляко. Заради бизнеса на бащата и интересите от него семейството остава защитено от несгодите на Втората световна война. Така Лагерфелд завършва частно училище, а след това продължава висшето си образование с рисуване и история на изкуството в Париж.

През 50-те години започва да работи като асистент за различни модни дизайнери, сред които Пиер Балмен. Прави и първите си самостоятелни колекции, а след това се премества в екипа на луксозната модна марка Tiziani в Рим. Оттам започват и по-голямата част от контактите му със знаменитостите от света на киното и музиката. По това време легендарната Елизабет Тейлър е почитател на Tiziani, каквито са също Джина Лолобриджида и Дорис Дюк.

В средата на 60-те години започва работа като дизайнер на свободна практика за френската модна къща Chloe, която постепенно включва все повече негови модели в колекциите си и в крайна сметка го взима за основен дизайнер. През 1967 г. е вече част от състава на „Фенди“.

През 1983 – десет години след смъртта на Коко Шанел, става основен дизайнер на „Шанел“. През първия му сезон там се носят слухове, че работи по 16 часа на ден и че го прави с удоволствие. Остава начело на модната къща за рекордните 36 години и не слиза от върховете на модната критика с пищните и зрелищни ревюта-спектакли, които представя, особено през последните години.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини