Медицински сестри излизат на протест на 1 март

Медицинските специалистите по здравни грижи излизат на протести на 1 март. Те ще са както в София, пред Министерството на здравеопазването, така и пред общини в страната. До момента чрез социалните мрежи такива са заявени в Бургас, Варна и Стара Загора.

В столицата протестът на пл. "Света Неделя" №5 ще започне в 12 ч. и ще продължи до 14 ч.

Исканията им, изброени в декларация до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова, са:

1. Без търговски дружества в здравеопазването.

2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, която да е в размер на две минимални работни заплати за страната (т.е. 1120 лв.). Колективният трудов договор предвижда медицинските сестри да получават минимум 900 лв.

3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).

4. Връщане на медицинските стандарти.

5. Почасово заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в спешно отделение и отделение за анестезиология и интензивно лечение, клас прослужено време в размер на 1.2% на година.

6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.

7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.

8. Промяна в категорията труд.

В декларацията си те се обръщат към тримата с думите:

"Уважаеми управляващи,

Това са най-основните ни искания за да запазим професиите на специалистите по здравни грижи и да останем и да работим в България!

Защото ни омръзна да бъдем недооценени!

Защото искаме нормални заплати и добри условия на труд!

Защото ние сме тези, които се грижат за здравето на хората!

Защото не искаме повече да носим системата на гръб!

СТИГА!

Вие имате ли волята да сложите ред в системата?"

Поставят и ултиматум: ако не се предприемат мерки в рамките на месец, ще има нов протест.

До колегите си организаторите пишат: Да блокираме системата! Не се страхувайте! Нека да докажем, че без нас не може. Нека бунтът на белите престилки започне! Изходът е един – ЕДИНЕНИЕ и борба до край. Нужна ни е само малко „лудост“, много кураж и нито крачка назад – тогава ще успеем. Длъжни сме да опитаме.

Тези, които са дежурни по време на протеста, да сложат синя лента на ревера си в знак на съпричастност, предлагат организаторите. Онези, които искат да се присъединят на място, като излязат от работа, трябва да уведомят писмено работодателя си до 21 февруари включително, пишат още те и призовават колегите си да поканят и пациенти да закачат синя лента на ревера си, за да ги подкрепят.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Де
    Деца
    9 -1
    15:33, 20 фев 2019
    Пенсионерите кога?Като си стоите в къщите никой няма да дойде при вас.200_300лева за какво най_ напред 50 лева е един преглед.Направления никога няма.Защо трябва да се чувствате натрапници в тоя живот.На кого дължим живота си образованието си на вас скъпи родители баби и дядовци.За престъпленията милионите са вече нищо,Ана вас по 40 лева бонус годишно.Вие заслужавате достоен живот.
  • 2
    Ни
    Ники
    3 -4
    16:57, 20 фев 2019
    Каква работа вършат,че искат повече пари?В работно време публикации във фейса,пациенти ли обслужват или си харесват снимките и великите мисли във фейсбук?
  • 3
    Ми
    Мина
    1 0
    21:34, 20 фев 2019
    Държавата може да определя минималната работна заплата и да повишава заплатите на учители, военни ,полиция, държавни служители. Не помня кой направи болниците търговски дружества , но мисля,че държавата не може да определя заплатите там.Май че само плаща задълженията им...
Последни новини