Училищата в Чернооченско отбелязаха Деня на майчиния език

Над 500 ученика от СУ „Христо Смирненски“ в Черноочене за поредна година отбелязаха 21 февруари – Международен ден на майчиния език. Школото е от малкото в региона където всичките над 320 ученика от 1-ви до 7-ми клас учат майчин турски език. В програмата участваха възпитаници от различни класове на училището. Залата бе препълнена от ученици и родители, а гости на събитието бяха зам.-кметът на община Черноочене Селями Мустафа, представители на местната администрация, родители и други.
Родителите споделиха, че на света всеки първо научава майчиния си език.
От училищното ръководство на СУ „Христо Смирненски“ в Черноочене заявиха, че отбелязването на Международния ден на майчиния език предизвиква огромен интерес сред учениците. Тук всички възпитаници в основно образователната степен учат майчин език.
Празникът се отбеляза и във всички училища и детски градини на територията на община Черноочене.
Талантливи ученици повдигнаха настроението на публиката с родопски песни, различни скечове и стихове на турски език.
„По този начин мотивираме децата сами да намерят пътя към солидарността и да водят диалог, основан на разбирателство и толерантност“, казват ръководителите на учебните заведения.
Празникът на 21 февруари е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини