Министър, кметове и бизнес обсъждат нов модел на образованието на форум в Пампорово

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, областният управител Недялко Славов и председателят на настоятелството на ВСУ „Черноризец Храбър”, проф.д.ик.н. Анна Недялкова ще участват в третия партньорски форум на Института за интегрирано управление на общините, който стартира днес в Пампорово.

Инициативата се организира съвместно от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и Областна администрация – Смолян и е израз на стратегията на Варненския свободен университет да съдейства за повишаване на административния капацитет на общините по ключови въпроси на Кохезионната политика,  повишаване качеството на живот и изискванията на пазара на труда у нас.

Форумът, който стартира днес има амбициозната цел да представи нов образователен модел, изграден на основата на работещо партньорство между образованието, бизнеса и местната власт. С участието на учени, бизнесмени и представители на местната власт да се осмисли практиката и да се обогати с нови решения за формирането на компетентности и умения, за по-висока креативност и предприемачество на младите хора.

В дискусионен порядък участниците във форума – над 150 кмета, представители на висшето и средното образование, на бизнеса от Смолянския регион и страната ще коментират добрите практики и нови идеи за адекватна реакция на местната власт, европейската и национална визия за ролята на образованието в контекста на предизвикателствата на Ерата 4.0.

Преди повече от две години във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, с който Областна администрация – Смолян активно си партнира, беше създаден Институт за интегрирано управление на общините. Мисията му е да съдейства за устойчивото и интелигентно развитие на общините, като подготвя кадри за тяхното управление, развива научните изследвания, предприемачеството и иновациите. Институтът функционира като основно структурно звено на университета и  предоставя специализирано обучение и експертно консултантска дейност за кадрите, свързани с управлението на общините.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини