Американски норки вилнеят в старозагорско

Норки тормозят жителите на няколко села в Старозагорско. Дребните хищници се отглеждат във ферма край село Маджерито заради ценните им кожи, но често бягат и нападат домашните стопанства в околните села, предаде БНР.

Фермата край село Маджерито съществува вече няколко години. Там се отглеждат заради ценните им кожи дребните хищници от вида американска норка.

Животните обаче често бягат и вече са забелязвани в съседни села и дори в центъра на Стара Загора.

"Избиват животни, влизат в къщите, кокошки редовно, патици. Всеки реве", сподели една жена. "Гълъби, зайци, кокошки... Само главата и червата ядат на кокошката и е нещо страшно тук", каза друга.

Кметът на село Загоре Мончо Монев е получил уверение от фермата, че са взети мерки, оградите са поправени, но избягалите норки продължават да се размножават.

В Маджерито неколкократно са протестирали срещу миризмите, идващи от близката ферма.

"Не се диша. Миризмата е ужасна", каза жител на селото. "Отървахме се от свинарника, а сега тук тези норки...", добави негова съселянка.

Жителите на близките села са сигнализирали за проблема с норките и кмета на Стара Загора, както и местните общински съветници, но проблемът им остава нерешен.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    11
    111111
    3 0
    09:59, 22 фев 2019
    След орките и норките интеграция
Последни новини