Повече пари за спорт и култура в новия бюджет на Хасково /обновена/

    Новият бюджет на Хасково вече е факт при втория опит за приемането му. Гласуването на бюджета през януари се провали, а препъникамък се оказаха направените предложения по време на общественото обсъждане, които обаче не бяха влезли като част от дневния ред на заседанието на Общинския съвет.

    В новия бюджет за 2019 година на Хасково ще има повече пари за спорт и култура, въпреки развихрилият се през последните дни дебат и твърденията от страна на кметството, че тези сфери са орязани от бюджета, посочи от трибуната на местния парламент предс. на Бюджетната комисия към Общинския съвет Даниел Гаргов, който обоснова предложенията за корекция във  финансова рамка на общината.

    Бюджетът, с който Хасково ще разполага през годината, е в размер на близо 75,4 млн. лева. Той е със 780 000 лв. над предложения проекто-бюджет от кмета Добри Беливанов. Данъчните приходи при гласуването днес бяха завишени с 350 бона, а неданъчните - с 430 хил.лева. Приходите от държавната хазна в него са близо 45 млн.лева.

    Корекциите бяха одобрени с гласовете на 24 от общинските съветници, 4 гласуваха против и 5 се въздържаха.

    В началото на дебатите по бюджета Митко Петров от ГЕРБ отправи критика към кмета Добри Беливанов  затова, че през годината не е присъствал на заседание на нито една от Постоянните комисии към Общински съвет и заради епистоларния избор за комуникация напоследък с общинските съветници, и то чрез медиите. „ Застанете един път като кмет, като мъж на тази трибуна и кажете, каквото имате да казвате така, че да ви разберем!“, призова Петров.

    Преди да гласуват бюджета, съветниците дадоха гласи си поименно точка по точка за промените, предложени от Постоянната комисия по бюджет и финанси. Сред тях е завишаването на на парите за капиталови разходи- със 100 хил. лева. Разпределението на сумата е: 200 хил.лв. за изграждане на водопровод в с.Стамболийски, по 100 хил.лв. за водоснабдяването в с. Маслиново, за проектиране на плувен басейн в Хасково и за изграждане на спортни съоръжения.

    50 хил. лева съветниците гласуваха за ремонта на ритуалната зала в гробищния парк на квартал „Македонски“-също проблем, поставен с искане за решението му по време на общественото обсъждане на бюджета.

    Според общинската администрация обаче залата не може да се ремонтира, защото не покрива стандартите за функционирането си. Според направените огледи от специалистите, тя ще трябва да бъде съборена и на нейно място изградена нова, коментираха от общинската администрация за Haskovo.net.

    Допълнително 300 хил.лв. бяха гласувани в плана за разпределянето на капиталовите разходи за ремонт на улиците по селата.

    „ Тролейбусен транспорт“ ЕООД, под чиято шапка са общинските паркинги, ще получи допълнително 50 хил.лв. за закупуването на паркоавтомати.

    Корекции общинските съветници гласуваха и в лимитите за представителни разходи на кмета на общината и на Общинския съвет. Добри Беливанов ще разполага през тази година с 16 хил.лв за представителни нужди, 10 бона са на разположение на ОбС.

    Най-сериозни дебати по прекрояването на бюджета предизвикаха намаляването на сумите, с които ще се финансират дейностите по Спортния и Културния календар на града. Този дебат всъщност се води от два дни и чрез медиите. На Комисиите с участието на общински служители и членове на общинския съвет вчера бяха съкратени разходите по Спортния календар със 70 хил.лева- от 150 на 80 хил.лева, а на Културния- с 30 хил.лева.- от 300 на 270 хил.лева. Предложените промени днес бяха осдобрени.

    В същото време на сесията се взе решение за увеличение на субсидиите към спортните клубове за развитието на детско-юношеския спорт със 100 хил.лева от предвидения от общината бюджет. С промените парите, които ще се разпределят през годината вече са в размер на 300 хил.лева.

    200 хил. лева е субсидирането, което одобриха съветниците в сферата на културата, със 140 хил. лева над първоначално заложеното.

    Като противник на идеята за намаляването на парите в Културния календар на града се изказа Симеон Тодев. Според него, финансирането на събития през Културния календар трябва да бъде осигурено твърдо за тези прояви, които са ежегодни и имат своята цикличност, а субсидирането през Наредбата е за инициативи. Според други мнения на хора, които имат прояви в сферата на културата обаче, чрез субсидирането парите ще се разпределят адекватно спрямо интереса на хората към проявата. Освен това парите няма да се дават по лични усмотрения на калпак от общинските служители, тъй като сумите ще се решават от няколко членна комисия. „Пратете тогава „Южна пролет“ или Конкурса “Недялка Симеонова“ да кандидатства за субсидия, за да видим колко пари ще получат“, контрира Симеон Тодев.

    Сред промените, направени днес в бюджета е и осигуряването на 200 хил.лева еднократна помощ за новородени. Тепърва за разпределянето на сумата ще се изработят правила, които ще бъдат предложени за гласуване на следващата сесия на местния парламент.

    Общинският съвет одобри и решение по сметката на училищата кметът да трансферира 189 хил.лева. 120 хил. лв. от тях са за разплащане за охраната. Недоволство  от залата породи фактът, че сумите са предвидени само за училищата в града, в списъка ги няма тези от селата.

    Преди гласуването на бюджета кметът Добри Беливанов не пожела да изкаже мнение по  предложените корекции и направи опит да се пошегува с думите: Не съм си написал писмото!

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Вс
      Всевишния Кенанец
      33 -5
      13:01, 22 фев 2019
      Кои са тези мартатели в Общинския съвет, които са против увеличените пари за спорт и култура?. Кои са напишете ги да ги видим, те за 4 години какво са свършили като общински съветници?
    • 2
      Ст
      странник
      33 -9
      13:04, 22 фев 2019
      Ако сега кажат и то къде ще дойдат тези пари, тия наредените по столчетата май готвят вдигане на данъците. Кмета дал цифрите там каквото излиза по сегашните данъци, за да дават те по голям приход значи замислят вдигане на данъците....ей малко ви остана мишоцииии
    • 3
      Ан
      Анора
      29 -9
      13:28, 22 фев 2019
      на цвилещата ориент танцоьрка ще и се дават ли пари или пак ще опюе целия град и община?
    • 4
      Iv
      ivo
      4 -7
      15:36, 22 фев 2019
      Последния абзац на статията има грешка.
    • 5
      Фр
      Фрегатен капитен
      11 -2
      17:54, 22 фев 2019
      Абе този шопар Златко Марчев какво е вдигнал тази ръка
    • 6
      Ма
      мастикаджия
      6 -4
      18:46, 22 фев 2019
      Абе тоя Тодев нито текст може да пише нито има визия...........
    • 7
      Ци
      Циклоп
      12 -4
      01:13, 23 фев 2019
      мн ма кефи като и теглиха майните и подви опашката че ще и изключат денсшоуто от календара спря да пише и мрази всички и ходи да се мазни на общината денсаджийката.ся са прави на голяма работа щото видя че не е фактор и и са смеят вс.ама до кога докат дойде новия кмет и ше е първа пред кабинета да са подмазва хахахаах
    Последни новини