БСП.

"Дума":

БСП-депутатите категорични: Не искаме заплати

Депутатите от БСП са категорични, че не искат да получават заплати, след като бойкотираха парламента. Спорът около това какви възнаграждения взимат народнити представили продължи и днес. От кулоарите гербаджиите се опитват да обяснят как социалистите продължават да харчат държавни пари, въпреки че не идват на работа. Още преди три дни лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви категорично, че депутатите на левицата няма да ползват командировъчни, нито служебни коли на парламента или средства за бензин. Вчера от ГЕРБ отново подхванаха темата с обяснението, че правилникът на НС не е добър. Според тях депутатите продължават да вземат една трета от заплатата, въпреки че не са в пленарна зала.

Стигна се дотам, че правното острие на ГЕРБ Данаил Кирилов обяви, че ще променя правилника на НС, за да спре изцяло средствата на цялата парламентарна група, която бойкотира Народното събрание. Корнелия Нинова изпрати официално писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, в която заявява, че социалистите се отказват от възнагражденията си изцяло. В ефира на няколко медии и други депутати от БСП обявиха, че няма да взимат пари от парламента.

Караянчева обаче контрира с думите, че тя не може да спира заплатите на депутатите и че правилникът е крив.

Инвалиди.

"24 часа":

Оценяват инвалидите с точки от 0 до 204

Нова точкова система ще оценява хората с увреждания, като от нея ще зависи какви помощи ще получат от държавата. Тя ще се прави от социални служители и ще съдържа 10 категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4.

Общият брой точки, които може да събере един инвалид, е 204. Въпросите включват от това дали инвалидите могат да се обслужват сами - да се къпят, да готвят или да ползват техника, до пълна картина на заболяванията им.

Това е разписано в проект на Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, която е качена за обществено обсъждане.

Сега 739 219 души имат ТЕЛК за над 50% увреждане, като от тях 27 хил. са деца.

За да имат личен асистент, инвалидите трябва да получат най-малко от 11 до 49 точки. Тогава те ще могат да го ползват до 15 ч на месец, за да им помага вкъщи или да ги води на лекар. Тези с между 50 и 100 точки ще имат право на 42 часа, а с от 101 до 186 - до 84 ч. Максималният брой часове - 168, ще е за хората с оценка между 187 и 204 точки.

Венецуела.

"Сега":

Външният министър: Ако САЩ нападнат Венецуела, ще запазим неутралитет

Ако САЩ предприемат военни интервенции във Венецуела, България ще запази неутралитет. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването "Плюс-Минус" по Нова телевизия.

Понякога в света наистина изглежда, че всеки е срещу всеки. Но въпреки че нерядко в ЕС имаме различни позиции, всяка от държавите има свои национални интереси особено във външната политика. И мисля, че е ясно къде стои България - в ЕС и съюзник на НАТО. Но това не значи, че не можем да имаме понякога и индивидуална външна политика", заяви Захариева и посочи, че такава не се формулира лесно, но по думите ѝ България знае кои са нейните приоритети.

"По отношение на Иран има разлика между САЩ и ЕС дали трябва да има споразумение за ядрено разоръжаване. ЕС счита, че светът няма да е по-добро място без това споразумение, но от друга страна имаме сериозни притеснения по отношение на регионалната роля на Иран в различни проекти", коментира вицепремиерът.

Захариева заяви, че притесненията за опитите за намеса на Русия в политиките на редица държави не са отскоро.

Спор.

"Монитор":

Дрогиран таксиджия без книжка прегази полицаи

Дрогиран таксиджия, който бил на едва 17 години и нямал книжка, прегази трима полицаи, които се опитали да го спрат в центъра на София. Инцидентът станал в петък около 14,50 часа на бул. "Васил Левски".

Там униформените подали сигнал за спиране на таксиметров автомобил "Хюндай". Водачът обаче не се подчинил и при опит да бъде отклонен от пътя, той прегазил трима полицаи. Малко след това обаче те успели да го отбият. Оказало се, че зад волана седи 17-годишен младеж без книжка, който бил дори криминално проявен. Той оказал съпротива и опитал да избяга. Двамата му спътници - мъж на 20 години и жена на 22 направили същото. Но и те се оказали с белезници. При извършването на полевия тест за употреба на нарктоици, станало ясно, че непълнолетният шофьор е карал дрогиран. При последвало претърсване в колата са намерени наркотични вещества и оръжие. Процесуално- следствените действия продължават и към момента.

Тримата полицаи, които са опитали да спрат дрогирания младеж, са пострадали леко. Те са откарани за преглед в болнично заведение.