Гимназията по автотранспорт в Хасково сред учредителите на Секторния съвет за електрическа мобилност

Изображение 1 от 5

    Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й.Вапцаров“ в Хасково участва в учредителната среща на Секторния съвет за електрическа мобилност (ССЕМ).

    Форумът се проведе на 20-ти февруари в заседателната зала на Българска стопанска камара. На него присъства и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя посочи, че браншът има подкрепа от страна на МОН и изрази готовност за партньорство.
    В състава на ССЕМ участват освен представители на Министерството на образованието и науката, Националната браншова организация по електрическа мобилност-ИКЕМ, НАПОО, Центърът за професионално образование към Българска стопанска камара, ПГТАТ от Хасково и други гимназии и ВУЗ-ове, подготвящи кадри за електрическа мобилност.

    Участниците в срещата изразиха мнение, че форматът на присъствие, с който се дава началото на Секторния съвет за електрическа мобилност, е добър модел за сътрудничество между различните заинтересовани страни в даден бранш. И той може да се използва като модел за развитие и подобряване на качеството на професионалното образование.

    По време на учредяването, като успешни бяха отбелязани инициативите, предхождащи формирането на Съвета. Сред тях са партньорствата между бранша и пет професионални гимназии в страната през последните 3 години, които вече дават резултати в качеството на обучението.

    До момента по Модела ИКЕМ са обучени 20 преподаватели и са разкрити паралелки по „Електрически превозни средства“ в пет професионални гимназии, в които са обхванати 168 ученици. Двама от преподавателите са в Хасковската гимназия по транспорт и аграрни технологии.
    Представители на ИКЕМ са провели повече от 20 срещи с ученици в професионални гимназии и с техните родители. На тях експертите са демонстрирали спецификата на електромобилите, а целта е да се мотивират желаещи за обучение в професионалните паралелки от професиите „Техник на ЕПС“ и „Монтьор на ЕПС“.

    По време на учредителната среща на Секторния съвет за електрическа мобилност бяха набелязани и приоритетни оси за работата през следващите 6 месеца. Комуникиране с други институции и организации, с цел постигане на по-голям ефект, както и за подобряване на материалната база.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини