България е изпратила писмо до ЕК да отпадне въпроса в анкетата в училищата с отговор "друго" като пол

Днес България е изпратила писмо до ЕК, в което министерството на образованието е поискало да се премахне въпросът, в който е даден вариант, детето да определя пола си като „друго“. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в Пампорово днес, където участва в партньорски форум на Института за интегрирано управление на общините.

Става дума за платформата SELFIE , в която от 90 въпроса има и такъв, в който децата над 9 години трябва да отбележат пола си. Дадените варианти са 4 - момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам. Пред медии министърът коментира анкетата, скандализирала обществото ни и вече направена в 900 училища в страната.

Днес преди обяд изпратихме писмо до Европейската комисия. Факт е, че има такъв въпрос и такъв вариант за отговор в един от 90-те въпроса въпросника, който е насочен към дигиталната грамотност. Това, което казва Европейската комисия е, че въпросникът не е насочен към определяне и самоопределяне на пола на децата. Предвид на Конституцията и обществената реакция и това, че аз самият не веднъж съм казвал, че не подкрепям навлизането по какъвто и да е начин на джендър идеология в българското училище, и като родител и като министър, предприехме единственото възможно действие, което можем- да изпратим писмо до ЕК. Системата не е на министерството, не е сървър на министерството, не можем да я променим. Надявам се да имаме положителен отговор на ЕК да отпадне този вариант за отговор „друго“ или да отпадне целия въпрос. Отчитам и споделям това, което има като реакция. Пак казвам, въпреки че над 900 училища са попълнили анкетата, нямахме нито един сигнал до онзи ден за нещо смущаващо в нея. Инструментът е много полезен за определяне на степента за дигитална готовност на училищата. Нито ние, нито ЕК искаме да го компрометираме с този детайл в него. Може би и предисторията на споровете и на други факти, свързани с проповядването на т.нар. джендър идеологии, ни карат като общество да бъдем по-съмнителни.“, коментира образователният министър. Той призна обаче, че е запознат с идеята за инструмента, но не е виждал въпросите и въпреки това е убеден, че ЕК  е включила въпроса, но не е с цел да се проповядват идеологии за третия пол.

„По-скоро целта е да бъдат коректни към всички страни. Някои страни, включително Германия миналата година, са взели решение за възможност в свидетелствата да се записва и „друго“, но по медицински причини, а не на базата на самоопределянето като пол. Може би това желание за коректност на ЕК е била причина да има такъв вариант отговорите“, коментира Вълчев и изрази надежда отговорът от ЕК на искането на просветното ни ведомство да бъде положителен.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини