Безпрецедентен протест на прокурори и съдии започва в Румъния

Магистрати протестираха в петък пред съдилищата на няколко места в Румъния и много прокурори ще спрат работа следващата седмица в безпрецедентна демонстрация на несъгласие с промените в законодателството за правораздаването, което предизвика тревога за върховенството на закона.

Във вторник правителството използва извънреден указ, за да промени закона така, че да лиши прокурорите от още от правомощията им. Това е поредната промяна от серията действия на управляващите социалдемократи през последните две години, предизвикали масови улични протести.

От понеделник за 3 до 7 дни прокурорите от столицата Букурещ до малкото източно градче Сучава няма да работят, освен по спешни случаи. Мнозина съдии ще се присъединят към протеста им. Сдружения на прокурори и съдии заседават за взимане на решение какви други форми на протест да изберат.

"Внезапните промени в правното законодателство чрез извънредни укази и без консултации с Върховния съвет на магистратите и работещите в системата имат голямо въздействие върху способността на прокуратурата да изпълнява конституционния си дълг", се казва в декларация на букурещките магистрати.

Европейската комисия, Държавният департамент на САЩ и хиляди румънски магистрати заявиха, че промените заплашват независимостта на правораздавателната система и върховенството на закона. Управляващите отвръщат, че целта им е да премахнат злоупотребите в системата и пренебрегват препоръките на Европейската комисия какво да се промени.

Указът, внесен от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, променя процеса за назначаване на главните прокурори и премахва надзора на инспектората, който разследва действията на магистратите и - според критиците му - понякога се използва за тормоз.

Мълчаливият протест в петък премина с издигане на плакати, на които пишеше "Върховенство на закона", "Независимото правораздаване се прави с независими прокурори" и "Господин министър, достатъчно!"

На мълчаливия протест бяха издигнати плакати "Магистратите могат да протестират" и "Спрете внезапните промени в законите за правораздавателната система".

Румъния редовно е класирана сред най-корумпираните държави в ЕС и евроинституциите от 2007 г. насам следят правораздавателната ѝ система чрез механизъм за мониторинг.

Специалната прокуратура за борба с корупцията (DNA) обвини и постигна осъждащи присъди за хиляди служители на публичната администрация, включително депутати и министри на различни равнища и от различни партии. Действията ѝ са приветствани от Брюксел, дипломати и чуждестранни инвеститори, но са ненавиждани от повечето местни политици.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини