ЕС и САЩ се договориха за разделение на Косово

САЩ и Европейският съюз ще приемат размяна на територии между Сърбия и Косово, съобщават сръбски медии, позовавайки се на германския всекидневник "Франкфуртер Рундшау".

Вестникът пише, че САЩ и ЕС са готови да приемат размяна на територии между двете балкански държави. Също така се очаква Белград и Прищина да се подпишат под споразумение във Вашингтон на 12 юни, което ще влезе в сила 6 месеца по-късно.

Изданието допълва, че наскоро изтекъл в публичното пространство документ съдържа план за разделяне на Косово. Пояснява се, че ще бъде установена нова граница между косовските албанци и сърбите в Северно Косово. Някои от сръбските села, които предимно са населени с местни албанци, ще се присъединят към Косово. Тези населени места са в Прешевска долина, южната част на Сърбия.

Запитани да коментират информацията за размяна на територии между двете балкански държави, от посолството поясниха, че вярват, че споразумението трябва да е приложимо за Косово и Сърбия и да допринесе за трайна регионална стабилност.

Косовският премиер Хашим Тачи настоява Буяновац, Прешево и Медведжа да станат част от Косово. Медведжа е единствената община, където сърбите са мнозинство. Тачи отбелязва, че Прищина няма да даде нищо в замяна и отхвърля идеята за разделение на Косово.

През миналото лято сръбският лидер Александър Вучич подкрепи да се разделят с албанците.

news.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини