"Левски" и ЦСКА се изправят един срещу друг в дерби с голям залог

Надеждите на "Левски" и ЦСКА за титла могат да бъдат възобновени след дербито между двата тима от 23-ия кръг в Първа лига. Победителят от двубоя ще получи възможност да съкрати аванса на лидера "Лудогорец", който се намира в криза.

Първият двубой между тях беше през септември, когато "Левски" излъга червените с автогол на вратаря Витаутас Черниаускас.

Двата тима влизат в двубоя с нови треньори, които дебютираха начело на съставите си само през миналия уикенд. Георги Дерменджиев и Любослав Пенев все пак записаха по един успех, който дойде в средата на седмицата над "Витоша" и "Ботев" (Враца).

Преди срещата червените изостават с пет точки от "Лудогорец", а "Левски" е на осем зад шампиона. Двубоят е днес от 13 часа и ще бъде предаван по "Диема Спорт".

Представянето на отборите

Последният месец беше изпълнен със събития и в двата лагера, като при "Левски" те бяха освен от спортно-технически характер, но и на ниво ръководство. Бизнесменът Васил Божков се ангажира да финансира и оздрави клуба, като до момента покри голяма част от дълговете.

Сините се сдобиха и с нов треньор, като посредата на зимната подготовка освободиха Славиша Стоянович и назначиха Георги Дерменджиев. Специалистът, който стана три пъти шампион с "Лудогорец" и вкара отбора два пъти в Шампионската лига, дебютира с 1:1 срещу "Локомотив" (Пловдив) на "Герена", след което победи "Витоша" с 2:0.

Сблъсъкът на "Васил Левски" ще бъде първият голям мач, в който Дерменджиев води сините. Той обаче няма да може да разчита на контузения Валери Божинов. Нападателят получи травма в срещата с "Витоша" и остана извън групата за дербито. Аут е и друг от новите играчи Живко Миланов.

В ЦСКА заложиха на Любослав Пенев, който смени след зимната подготовка Нестор Ел Маестро. 52-годишният треньор пое отбор в лошо състояние, а най-силният играч на тима от есента Кирил Десподов беше продаден в "Каляри". През зимата ЦСКА се раздели и със Станислав Манолев, а нови играчи не бяха привлечени.

Пенев започна със загуба 0:2 от "Черно море", след което победи "Ботев" (Враца) с 2:1 на "Българска армия" в мач пълен със съдийски грешки. Червените бяха неубедителни в дербитата през есента, а в момента отборът не впечатлява и с формата си в защита. Червените са принудени да разчитат на крайни бранители без почти никакъв опит.

Червените също ще бъдат без ключова фигура, след като Кристиян Малинов е наказан.

На треньорските скамейки

"Зависими сме от всичко - метеорологични условия. Разбира се, че ще разчитаме на феновете, но ще разчитаме главно на себе си. Не съм притеснен, един мач за първенството. Вярно е, че има заряд в този мач, ще предам разум на отбора си и вярвам, че ще излезем победители. Головете ще решат двубоя. Това е една игра, ще има голяма доза тактика. Който я спази, който направи по-малко грешки, той ще е победител. Три точки са, наистина една победа веднага променя статуквото. Пак казвам, че ние ще се опитаме да победим", каза преди двубоя Дерменджиев.

Треньорът на сините обяви, че очаква и сериозна подкрепа от феновете. Колегата му Пенев говори повече за странични теми, а не за отбора си.

"Не винаги в този тип двубои по-силният побеждава. Не искам да говоря за фаворит, настройвам момчетата ми да си свършат работата, да изпълнят поставените задачи. Резултатите от мачовете и позицията, на която се намираш, те правят фаворит. Интересува ме утрешния мач. Има подобрение в играта има, има, но ни трябва още време", каза преди двубоя Любослав Пенев.

Той разкритикува за втори път съдиите и изрази съмнение в назначението на рефера Владимир Вълков.

"Моето мнение е, че съдията не е готов за този мач. Г-н Вълков ще ръководи мача. Знаете ли кои са съдиите и останалите назначения? Като ниво и подготовка не е готов да води такъв двубой. Моето мнение е, че е подготвен за бушон. Съдийският наблюдател е счетоводител към хлебозавод, в който, случайност или не, акционер е Боби Михайлов. Налице е безпристрасно и професионално съдиство, на което ще се даде висока оценка", каза Пенев на пресконференция.

По-рано треньорът на ЦСКА беше глобен с 9000 лева от БФС.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини