Февруарска жега във Великобритания. Рекордни 20 градуса

Великобритания преживява най-топлия си февруари в историята и някои от най-високите температури, регистрирани някога през зимата. Това обявиха синоптици, цитирани от британския в. "Гардиън".

Температурите в Уелс са достигнали 20,3 градуса по Целзий във вторник сутрин и са се повишили до 20,6 градуса в следобедните часове. Преди това най-високата регистрирана температура през февруари е била 19,7 градуса в Лондон през 1998 г.

Това е първият път, когато температурите са надвишили 20 градуса през зимата, уточниха от британската метеорологична служба. Времето рязко контрастира с началото на месеца, когато в страната бяха регистрирани температури под нулата.

Водещият метеоролог на британската метеорологична служба Стив Уилингтън подчерта, че разликата е забележителна: "През уикенда можехме да видим температури с почти 10 градуса по-високи от това, което нормално може да очакваме по това време на годината, така че със сигурност ще има усещане за пролет във въздуха в цялата страна."

"Северозападните части на Обединеното кралство ще са мокри и ветровити от време на време през тази седмица, но устойчивите условия ще се разпространят до всички части на страната до уикенда, носейки изобилие от слънчева светлина и необичайно меки температури, които биха могли да се конкурират с текущите рекордьори за февруари", допълни Уилингтън.

Отговаряйки на информациите на метеоролозите, депутатът от Зелената партия Керълайн Лукас коментира, че по-високите температури са тревожно обстоятелство: "Обичам да прекарвам следобеда на слънце, както всеки друг, но е невъзможно да се отърся от усещането, че това не е правилно. След безпрецедентната глобална гореща вълна миналата година и смъртоносните температури през последния месец в Австралия, нашето базово възприятие за това кое е нормално се променя."

"Преживяваме климатичен колапс и вместо да предприемаме спешни действия, министрите продължават, сякаш нищо не се е променило. Правителството трябва да се събуди за тази криза, спешно да обяви извънредна ситуация в областта на климата и да въведе "Зелен нов курс", за да осигури зелена работа на всички, които искат такава и да трансформира нашата икономика, за да се предотврати климатична катастрофа", настоя Керълайн Лукас.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини