Съдът в Хага нареди на Англия незабавно да върне островите Чагос на Мавриций

    Международният съд на ООН в Хага нареди на Великобритания да върне островите Чагос "колкото се може по-бързо" на бившия им собственик Мавриций, обявявайки британската окупация на архипелага за незаконна, предава в. "Гардиън".

    Въпреки че решението на съда не може да принуди Лондон да върне островите насила, недвусмисленото заключение на съдиите е унизителен удар по престижа на Великобритания на световната сцена. Казусът бе отнесен до Хага след гласуване през 2017 г. в ООН, където с огромно мнозинство държавите членки гласуваха Великобритания да отиде на съд.

    Президентът на международния съд, Абдулгауи Ахмед Юсуф, заяви, че отцепването на Чагоския архипелаг през 1965 г. от Мавриций е извършено без "свободното и искрено желание на засегнатото местно население". Той настоя островите да бъдат върнати на бившия им собственик и процесът на деколонизация да бъде приключен.

    Трагедията на местното население започва през 60-те години на миналия век, когато САЩ си набелязват най-големия остров от архипелага - Диего Гарсия - за построяването на ключова военна база в Индийския океан. След договорка с британското правителство, започва насилственото изселване на цялото население от 1500 души, а на мястото на бившия островен рай е построена огромна военна база, която се ползва и до ден-днешен.

    След обявяването на независимостта си през 1968 г., Мавриций получава повече от 4 милиона британски лири в замяна на архипелага Чагос. Миналата година пред ООН обаче държавата заяви, че Великобритания я е накарала насила да продаде островите и е изгонила населението им. Нещо, което е в несъответствие с резолюция 1514 на ООН от 1960 г., която забранява подялбата на колонии преди тяхната независимост.

    С 13 гласа "за" и само един "против" съдът в Хага гласува в полза на незабавното връщане на островите на Мавриций. Единственият съдия, гласувал "против", е американец, допълва "Гардиън". Оттам посочват, че решението е изразено с изненадващо директни и резки думи, нещо нетипично за съда.

    Говорител на британското външно министерство е заявил, че съдът в Хага само може да посъветва Лондон, като страната му ще разгледа случая по-подробно, но военната база в Индийския океан защитава сигурността на Великобритания и на целия свят от терористични заплахи, престъпления и пиратстване.

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини