Тровят кучета, котета и птици в центъра на Димитровград - опасно ли е за нашите деца?

    През изминалата седмица излезе информация в социалните мрежи за натровени домашни кучета, които са разхождани из центъра на Димитровград.

    Направихме среща с потърпевши, чиито животни са били натровени. Стопанката на Бъди (голдън ретрийвър) сподели, че по време на раходка в района на парка пред градската библиотека миналия вторник (19 февруари), кучето внезапно се е почувствало зле. На следващия ден, стопанката на животинчето го е отвела във ветеринарна клиника, за да поставят диагноза и да започне лечение.

    Кучето е прието със сиптоми учестено дишане, загуба на апетит, скованост в походката. Ветиринарните лекари, които са се грижили за кучето, д-р Йотов и д-р Радева, поставят диагноза Obs. Polyarthritis. Кучето е отведено у дома, след което се влошава и на 21 февруари в клиниката променят диагнозата, със съмнение за отравяне поради новите сиптоми - лепкава слюнка, повръщане и стомашно растройство. Ден по-късно живтинчето започва да губи съзнание, да диша трудно и отказва да се храни, температурата му пада под нормалната 37 градуса на 36,2 градуса. На 23-ти новите симптоми на Бъди са висока тепература и зеленикав цвят на урината, коремът му се подува. Въпреки лечението, мъките на животното продължават и ден по-късно той се влошава още повече, езикът му има синкав оттенък, което е симптом на цианоза. След проведен ехографски преглед се установява, че е силно уголемен черният дроб - изпълва почти цялата коремна кухина, увеличен е и жлъчен мехур и възпалени бъбреци, което според лекарите показва отравяне с антифриз и пестициди (вероятно миша отрова). На 25-ти февруари, след 6 дена мъки, Бъди умира от задушаване в следствие от интоксикация.

    По време на разговора, стопанките на кучета споделиха за случаи на починали животни след разходка в парк "Марица", за изчезнали групи от свободни котки и множество измрели птици в централната част на Димитровград. Има потвърдени случаи на още 2 кучета, починали от натравяне през изминалата седмица, които са лекувани в друга клиника по ул. "Иван Вазов".

    Доктор Антония Радева сподели, че нейна позната, която живее на ул. Панорамен път, покрай парк "Пеньо Пенев", е разказала за случай, в който през миналата седмица в полунощ е видяла двама души, които не познавала и са се представили за лекари, да разпръскват бяло гранулирано вещество в периферията на парка, което по всяка вероятност е отрова за мишки, предполага лекарката.

    Трябва да се предприемат мерки от местните органи на реда и местна общинска администрация, коментираха стопанките на кучета, тази отрова се разхвърля в зелените площи, където си играят и нашите деца, те също могат да се натровят и да получат здравословни усложнения, ако осъществят контакт с нея.

    Дали си дава сметка човекът разхвърлял отровата, че в парковете и градинките си играят деца от всяка възраст и че те също са потенциални жертви на отровата? Дори тя да не може да допринесе за фатален изход при човек, може да нанесе сериозни последици за неговото здраве, коментираха стопанките на кучета. За сега са натровени само животни, но как да се чувстваме спокойни за здравето и живота на най-малките дечица, които непрестанно падат, стават, берат цветенца или пръчки от градинките и може да докоснат нещо, което е пропито с отрова, зададоха въпроса потърпевшите на отровените кучета.

    Днес стопанката на Бъди ще пусне жалба в полицията, като сподели, че има и заподозрян, който може да е разпръснал отрова в центъра на града, човек който често им е прави забележки и подвиквал по повод домашните им любимци. В Димитровград има назначен полицай, който е към звеното на така наречената ЗОО полиция, като за Хасковска област това са 10 души, обявиха от МВР в началото на миналата година.

    Под ударите на НК попадат хората, проявили жестокост към животно, довела до трайни увреждания за него или смърт, което може да бъде наказано с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

    Ако попаднете в ситуация, в която сте свидетел на жестокост към животни, отравяне или малтретиране, веднага се обадете на телефон 112, от където трябва да изпратят органите на реда, които да предотвратят или регистрират деянието.

    Обществото трябва да проявява нетърпимост към подобни деяния, категорични са потърпевшите стопани на отровените кучета. Те организират подписка, насочена към органите на реда, за да инициират по-сериозен контрол над подобни деяния. Подписката ще бъде поставена за сега в клиниката на д-р Радева, намираща се на бул. "Димитър Благоев" 7 от понеделник всеки, който обича животните и иска да подкрепи инициатива може да се подпише там.

    Собствениците на кучетасъщо имат и отговорности към обществото и към животните. Всички домашни кучета трябва да бъдат с паспорти и регистрирани в Общината, където се заплаща и годишен данък от 10 лева. В момента в Димитровград има регистрирани около 700 домашни любимци и още толкова и по селата в Общината. Задължение на собствениците е и да почистват след домашните си любимци и да спазват правила при извеждането им навън.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Хи
      Хинко
      7 0
      15:04, 2 мар 2019
      Обичам животните , не подкрепям никакво насилие или убийство на животно......Но , проблемите идват от това, че повечето собственици на домашни кучета ги пускат да тичат между хората в парковете , да си се изходят на тревата и не чистят след тях. Живея до парк , и съм видял ВЕДНЪЖ един човек да изчисти след куче. Същият водеше и малкото си дете , но го направи. Намордници на едри бойни породи , които и собствениците трудно удържат, май съм видял няколко пъти за години.
      Уважаеми, явно на някой му е дошло до гуша да настъпва кучешки *****, да притичват едри кучета край него..............и е постъпил така. Спазвайте си правилата и и сигурно нещата няма да стигат до такива крайности! А на хвърлялият отрова , да му кажа ,не така не се решава никой проблем!
    • 2
      Ст
      Стелиян Николов
      3 -4
      16:35, 2 мар 2019
      И на мен ми е писнало от фасове, насрани памперси и бирени бутилки, ама не съм тръгнал да тровя майки и деца ... Като му е писнало от кучешки ***** - да ги изчисти!

      П.С: тровенето се извършва, организирано от общините, всяка година, пролет и есен!
    • 3
      На
      Наблюдател
      3 0
      12:31, 3 мар 2019
      Трябва да си има паркове за кучета, да се слага намордник на едрите породи, да се държат на каишка. Където хора и деца, не трябва да се мотаят и животни. Всеки да си знае мястото.
      Честит празник!
    • 4
      Йо
      йокин
      5 0
      12:55, 3 мар 2019
      В кв.Славянски,има 2(ДВЕ),места,определени за разхождане на дом.любимци.В дясно,от входа,на парк''Вапцаров'',и на ул.''Е.Станев''.Идете,вижте,колко,животни,се разхождат,в загражденията,колко извън тях.В загражденията5,6,а в парка,на стадиона10,20,и повече.
    • 5
      На
      Наблюдател
      4 0
      17:39, 3 мар 2019
      Ако има екополиция и ако си върши работата безкомпромисно, ще бъдат вкарани в пътя разхождачите на кучета! Не се спазват правилата за живеене в град: замърсява се, ремонти се правят по никое време, гърми се от заведения за щяло и нещяло. Когато си дошъл от село, трябва да минат няколко поколение, та човек да се пограждани!
    Последни новини