9-те от източния фланг на НАТО: Изправени сме пред най-тежките заплахи от цяло поколение

Президентите на девет страни от източния фланг на НАТО, изправени пред лицето на смятаните за империалистически амбиции на Русия, изразиха на среща днес в словашкия град Кошице сериозна загриженост за сигурността си предвид конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

Сред участниците в срещата бе президентът Румен Радев.

"Бяхме единодушни, че днес възраждането на руските имперски амбиции е факт и трябва да ги посрещнем адекватно", заяви пред медиите полският президент Анджей Дуда. Опасността от страна на Русия "е реална, събитията в Грузия през 2008 г. и войната в Украйна са най-доброто доказателство за това", добави той.

Девет източноевропейски страни членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша) обсъдиха сигурността си в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и отбелязаха съответно 20-ата или 15-ата годишнина от присъединяването си към НАТО.

"Изправени сме пред най-тежките заплахи от цяло поколение", се казва във финалното комюнике на срещата. Президентите на деветте страни изразяват притеснения и от отмяната на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен от Москва и Вашингтон през 1987 г. и превърнал се в опора на сигурността в Европа.

Форматът "Букурещ 9" беше създаден в Румъния през 2014 г. като реакция на изострянето на конфликта в Украйна.

"Имаме какво да празнуваме. Но в същото време не можем да си позволим да свалим гарда. Светът е по-сложен и непредвидим от когато и да било", заяви Столтенберг. "Единственият начин да се изправим пред един по-непредвидим свят е да останем силни, единни и да продължим да се адаптираме", добави той.

"Нашите балтийски партньори говориха за опасенията, изпитвани в техните общества, които виждат какво се случва в Украйна, в Черно море или в Балтийско море", подчерта домакинът на събитието, словашкият президент Андрей Киска.

Той добави, че във финалното комюнике президентите на страните от "Букурещ 9" и генералният секретар на НАТО са изразили притеснения от засилващите се заплахи в сферата на киберсигурността, предаде ТАСС.

Те са свързани с разпространяването на шпионски технологии, в което са заподозрени китайските компании Хуавей и Зет Ти И. Участниците в срещата също така отбелязаха необходимостта от борба с фалшивите новини в интернет и медиите.

Полският президент призова НАТО да води политика на "отворени врати" към Грузия, Молдова, Украйна и Македония, съобщи още Франс прес.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини