Димитровградските мед.-сестри протестираха – получават основна заплата от 580 лева

    Днес, 1-ви март, в организирания и обявен в социалните мрежи протест на специалистите по здравни грижи, се включиха медицинските сестри от общинската МБАЛ „Св. Екатерина“ и „Медицинския център“. Те получиха солидарност от колегите си от детските ясли на територията на общината  и от хирурга  д-р Горан Зетов.  
     
    Протестът започна в 12:30ч.  в болницата, където медицинските работници се събраха и изложиха своите искания, като основното  бе достойно и адекватно възнаграждение на труда им. Протестиращите настояват за еднаква минимална основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или в коя болница работят.
    В момента в димитровградската болница възнагражденията на сестрите са определени спрямо финансовото състояние на болницата и получават основна заплата от 580 лева брутно, което е с 20 лева над минималната за страната. Искането на сестрите е размерът на основната заплата да бъде две минимални работни заплати за страната, което е 1 120 лв. Работещите в сектора настояват и за цялостна държавна политика за работата на медицински сестри, лаборанти, фелдшери и физиотерапевти.
     
    Всички сестри бяха единодушни, че 25 години се неглижират проблемите на сестринството в България, „Искрено се надяваме този ангажимент, който поеха синидикатите днес, да се случи и Колективния трудов договор (КТД) да не е само пожелателна форма“, каза Красимира Янева, регионален председател на  БАПЗГ /Българската асоциация на професионалистите в здравните грижи/. На този етап сестрите не могат да заложат какъв ще бъде периода на тяхната търпимост, но казаха, че са твърдо решени да продължат с протестите, докато не бъдат чути. „Всички очакват от нас да бъдем усмихнати и вежливи, но ние също имаме достойнство, а 580 лв. е критичния минимум на оцеляване“

    Другото по значимост искане от страна на медцинските работници, е въвеждане на медицински стандарти за полагане на здравни грижи. Eдна медицинска сестра трябва да обслужва до четирима пациенти, за да се предоставят добри медицински грижи на пациента, а реалността в нашата болница е, че нерядко се случва всяка една от тях на смяна да обслужва над 20-25 пациента на дежурство, поради липса на кадри, което е провокирано от финансовото положение на болницата. В момента има назначени 56 мед. сестри в 8-те отделенията на болницата, за леглова база от 125 легла по думите на Златка Генчева-Атанасова, синдикален председател в МБАЛ „Света Екатерина“.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Йо
      йокин
      1 -1
      12:43, 3 мар 2019
      А има,работещи,с по-малки от580лв,заплати.Те са повече от сестрите.

    Още новини

    Последни новини