ЕНП откри процедура за изключване на Орбан

Eвропейската партия (ЕНП) откри процедура за изключване срещу унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи официален източник, предаде АФП.

Преди десетина дни Европейската народна партия (ЕНП) и баварската консервативна партия ХСС се разграничиха от унгарския премиер Виктор Орбан.

Манфред Вебер, заместник-председател на ХСС и водещ кандидат на ЕНП на европейските избори, заяви за в. “Зюддойче Цайтунг“, че част от неотдавнашната реч на Орбан за положението на нацията и кампанията срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер са предизвикали в ЕНП „голямо неразбиране и раздразнение“. Той намира "някои формулировки за неприемливи“.

Вчера стана ясно, че дванадесет партии членки на Европейската народна партия (ЕНП) официално са поискали унгарският премиер популист Виктор Орбан и партията му ФИДЕС да бъдат изключени от нейните редици, предаде Франс прес. Жозеф Дол - председателят на ЕНП, която е с най-голяма група в Европейския парламент - съобщи, че решението може да бъде взето още на 20 март.

Според Вебер не може да принадлежиш на ЕНП и да водиш кампания срещу действащия председател на ЕК, който е от ЕНП.

Орбан "трябва да признае, че в момента се отдалечава все повече от ЕНП“, каза Вебер за в "Зюддойче Цайтунг“. Баварският министър-председател Маркус Зьодер се изказа по същия начин. Той заявява за в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, че избраният от Орбан път за съжаление „е в грешна посока“.

Изявленията на Вебер и Зьодер показват промяна на курса на ХСС. Досега баварската консервативна партия по-скоро подкрепяше Орбан и го канеше на свои заседания.

Канцлерът Ангела Меркел има дистанцирано отношение към Орбан. Тя го критикува индиректно като заяви, че Жан-Клод Юнкер има нейната пълна подкрепа. Според списание "Шпигел“ изявленията на Манфред Вебер и Маркус Зьодер звучат като последно предупреждение към Орбан и като ултиматум към Унгария.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    хитлер
    1 0
    23:17, 5 мар 2019
    Да го дух.....т боклуците от ЕНП. Орбан е истински премиер мислещ за народа си. Не им играе по свирката да набутва Унгария в схеми за източване на държавата. Еее де късмет и на нас да имаме премиер с топки.Нашите гъзолизци са предатели .
Последни новини