Това е Мина от България. В Бон тя е герой

Едно българско куче, осиновено в германския град Бон, се превърна в герой. Чаровната Мина спаси живота на стопанката си, но самата тя издъхна в жестокия пожар. В България Мина е била жертва на брутално насилие. 

В ранните часове на една февруарска събота в бонския квартал Холцлар избухва пожар. Къщата на 75-годишната Ирмгард Абу-Най е разрушена от пламъците. Германската пенсионерка оживява като по чудо. Спасява я кучето ѝ Мина. То обаче умира.

В Бон Мина се превърна в герой. Дни след трагичния инцидент местните медии обърнаха внимание на историята на кучето. Репортерът на бонския "Генерал Анцайгер" Николас Отерсбах, който отрази пожара в Холцлар, разказа пред Дойче Веле, че Мина е българско куче. Чаровното четириного с къса черна козина (смеска между лабрадор и друга порода) е било осиновено от 75-годишната пенсионерка преди три години.

Посредник в случая е било Бонското сдружение за защита на животните, под чийто покрив е приютът за бездомни животни "Алберт Швайцер". "Средно при нас пристигат по три кучета месечно от България", посочва в разговор с Дойче Веле Юлия Шрай от бонския приют. На уебстраницата на приюта все още може да се види снимката на чаровната Мина, до която е публикуван следният текст: "Най-после чувствителната Мина може да напусне приюта за животни. Кучето, което в България многократно е било жертва на брутално насилие, вече има свой чудесен дом. Приемното семейство живее в Бон Холцлар и има богат опит в отглеждането на животни." На уебстраницата на приюта посочват още, че там Минчето, както я наричат служителите на приюта, ще има възможност "да опознае света". Юлия Шрай разказва, че Мина е била открита в центъра на Бургас. Била още малко кутре. Имала е наранявания по цялото тяло, едното от задните ѝ крачето било счупено, а опашката ѝ била отрязана. 

"В началото Мина беше много страхлива"

Пред бонския "Генерал Анцайгер" съседка на Ирмгард Абу-Най разказва, че за 75-годишната пенсионерка Мина е била най-скъпото ѝ в живота. Жената е вдовица от дълги години, а синовете ѝ отдавна са поели по своя път. "В началото кучето беше много страхливо", спомня си съседката и добавя: "Нищо чудно, като се има предвид, че е било докарано в Бон от активисти, тъй като в България са се отнасяли зле с него." Съседката добавя, че щом опознаела новите хора наоколо, Мина веднага ставала мила и добра.

Когато избухнали пламъците, Мина събудила с лай стопанката си. Благодарение на кучето, 75-годишната германка успяла да излезе навреме от дома си. Кучето обаче останало вътре. Жената се опитала да се върне и да го изведе, но пожарникарите я възпрели. Вече било прекалено опасно. Те изнесли Мина на ръце. Опитали се да я съживят, ала тя издъхнала в ръцете им.

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пф
    пфу
    2 -1
    15:28, 7 мар 2019
    Новата стопанка на Мина е била просто една егоистична пръдла, която хукнала да се спасява през глава като подлудяла кокошка, а зарязала кучето си вътре.

Случаен виц

Последни новини