Огромна 13-метрова клада за Сирни Заговезни подготвят в село Добрич

Със запалването на голяма 13-метрова клада по повод традиционния празник Сирни Заговезни на 10-ти март от 17. 30ч. в село Добрич ще отбележат обичая в Деня за прошката.
 
Своеобразният рекорд с най-високо изградената клада е подготвен от кмета на селото Марин Маринов и НЧ „Пробуда“ и се издига в двора на бившето местно училище.
 
Близо 20 кубика дърва и шума са използвани за направата на огромното огнище. Поверието на празника гласи, че колкото по-високо стигне светлината на огъня, толкова по-плодородна ще бъде годината за населеното място, споделя кметът на селото Марин Маринов.
 
Свързан с големия огън ще бъде и по-малък, за да могат младите мъже от селото да го прескачат за здраве.  
 
В празничната програма ще вземат участие над 105 танцьори и изпълнители. За жителите и гостите на Сирни Заговезни в Добрич ще участват танцовите състави от гр. Меричлери, НЧ „Хр. Ботев 1902“, селата Достиево и самодейци от ПК „Сладък кладенец“ гр. Гълъбово.
 
Талантите от ОДЦ „Галаксико“ ще зарадват гостите на събитието със специално подготвена хореография за празника. Мъжката певческа група от село Тракия и от местното читалище „Пробуда“ ще изпълнят традиционни за обичая песни. За доброто настроение на всички ще свири оркестър „Агрофермер“ с ръководител Кънчо Митев.
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фи
    Филко
    5 -3
    14:56, 7 мар 2019
    Мерихме си елхите по Коледа (заслуга за това е на грандоманията на кмета Димов). Хайде сега ще си мерим огньовете по Сирни Заговезни. Просто безумия всякакви!!! Или казано по-просто: "Цялата пара в свирката" или пък "Хляб и зрелища". Срам ме е от такива кметове и тяхната грандомания. Без повече коментари.
Последни новини