Spectre, Meltdown и сега Spoiler. Нова уязвимост в процесорите на Intel

Специалисти от два университета съобщиха, че са открили нова уязвимост в процесорите на Intel. Тя е налична във всички чипове Core – от първите модели до последните, става ясно от публикация по темата в arXiv.org.

Уязвимостта е наречена Spoiler от нейните откриватели – изследователи от Политехническия институт в Уорчестър, САЩ, и Университета Любек, Германия. Както и при Spectre, новата уязвимост е свързана с особеностите на механизма за спекулативно изпълнение на инструкции, но се възползва от друг хардуерен блок.

Според изследователите, уязвимостта се запазва независимо от използваната операционна система, виртуална машина или изолирана среда. Софтуерът, призван да затвори уязвимостите Spectre и Meltdown, не е ефективен в случая със Spoiler.

Нещо повече, пълното отстраняване на уязвимостта по софтуерен път е принципно невъзможно, твърдят специалистите. Проблемът може да се реши само с промяна на архитектурата на бъдещите процесори, за което на Intel ще са необходими няколко години в най-добрия случай.

Самата Intel е била информирана за уязвимостта на 1 декември миналата година. Изследването уточнява, че Spoiler засяга само процесорите на Intel, но не и чиповете на конкурента AMD.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини