Данъчните пропуски и куриози. Вестниците в събота

Данъците, данъчните измами и куриозните сюжети с данъчни инспектори са сред актуалните теми на съботните вестници.

"Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи по време на парламентарния контрол днес, че по консервативни оценки почти половин милиард лева се губи ежегодно от некоректно отчитане на продажби и обороти. "Над триста и тридесет от тях са от неплатени данъци и осигуровки в т.нар. кешови икономически сектори - заведения за обществено хранене, барове, дискотеки, търговци на дребно на храни и облека, места за настаняване, останалите - над 160 млн., са неплатени публични задължения от търговци, извършващи продажби през електронни магазини", каза министър Горанов. Във връзка с това той напомни за предложените за обществено обсъждане промени в Наредба Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Целта на промените е борбата със сенчестата икономика. По данни, цитирани от министъра, спрямо 2014 г. с 50 на сто се подобрява събираемостта на данъчните приходи, или близо 14 млрд. лева повече, което надхвърля темповете на нарастване на икономиката." - в. "Стандарт".

"След като през деня по предложение на ГЕРБ и ДПС Народното събрание освободи от натрупани задължения от данъци на Главното мюфтийство, министърът на финансите обяви пред журналисти в парламента, че изискването да се плащат данъци важи за всички... Забавлявам се с прикритието на колегите от НАП в Марково, те са преиграли, но всички способи за контрол ще бъдат използвани от приходната администрация. Това обяви Горанов в коментар по случай, станал известен от телевизионен репортаж, при който данъчни служители се записали в школа по танци под прикритие, за да установят, че по време на заниманията не се издават касови бележки за платените такси от 1.50 лв. на човек... Опрощаването на дълговете на мюфтийството министърът обясни като "по-особен случай", в който не става дума за стопански или търговски субекти, а за регистрирани вероизповедания. Основната цел на закона беше в максимална степен и бързо да намалим възможните влияния на външни разузнавателни служби и външни влияния върху отделните вероизповедания, които да ги тласкат като мрежа за нездравословно влияние върху процесите в нашето общество, обясни Горанов. Дълговете пък ще бъдат опростени, за да може мюфтийството да отговори на изискванията за получаване на държавна субсидия. По време на парламентарния контрол Горанов още веднъж обяви, че след отлагането очаква до края на септември всички фирми да въведат новите изисквания за софтуер и касови апарати, с което се смята, че вече ще е почти невъзможно укриването на обороти и съответно данъци." - в. "Дневник".

"Данъчни под прикритие са се озовали в открито море сред палави нудисти на борда. За изпитанието на служителите на приходната агенция разказа самият финансов министър Владислав Горанов в парламента. Повод за това стана нашумялата история от село Марково, където данъчни се преоблякоха като любители на фолклора и играха хоро, за да хванат самодеен състав, който не издава касови бележки за дребни дарения от 1,50 лева. "Забавлявам се с прикритието на колегите от НАП в Марково, те са преиграли, но всички способи за контрол ще бъдат използвани от приходната администрация", коментира Горанов. Попитан дали ще оттеглят глобите, той контрира с въпроса, ако има нарушение с какъв мотив да го оттеглят. "Неиздаването на касова бележка си е административно нарушение, което се наказва с глоба. Принципът на маловажност тук не се прилага", допълни още той. После разказа, че миналото лято са качвани служители на НАП на круизни кораби. "Имаше една забавна ситуация, в която навътре в морето се оказа, че това е нудистки круиз и колегите бяха изключително притеснени, но всички способи са допустими", допълни още Горанов. На въпрос дали и служителите на НАП са се съблекли на круиза, Горанов отговори: "Не казаха"..." - в. "Стандарт".

Разкритията на в. "Капитал" за връзки на партия "Атака" с руските спецслужбинамират отзвук и в други издания.

"Настоящият съветник на Волен Сидеров Христо Маринов участва заедно с двама политически обвързани италианци във фирма, регистрирана на адрес в Москва. Тя е с разнообразна дейност, която включва и представителство в медиите. Съдружници в нея освен Маринов са и няколко италианци, данните за които сочат, че са политически обвързани. Това съобщава в последния си брой "Капитал", като се позовава на данни от руския търговски регистър и разследване на италианско издание, както и на разговори с някои от цитираните личности. Изданието посочва, че Христо Маринов през последните години е рамо до рамо с лидера на "Атака" Волен Сидеров при посещенията му в Москва или Крим. Неизвестният за широката публика Маринов попада и в разследване на италианското списание "Еспресо" за финансирането от Русия на местната управляваща националистическа партия "Лига". Маринов е съдружник и в няколко фирми с руски граждани, които са или близки до властта, или могат да бъдат свързани с руските служби за сигурност, посочва "Капитал". Италианските съдружници на Маринов в "Глобал Сервис Интернационалий" са секретари на асоциацията "Ломбардия - Русия"..." - в. "Дневник".

"Атака" е свързана с руските служби през фирми на съветник на Сидеров Христо Маринов изплува в разследване за финансиране от Русия на партията на италианския вицепремиер Матео Салвини На 19 април 2017 г. в руския търговски регистър се появява фирмата "Глобал Сервис Интернационалий". Адресът ѝ е в апартамент на първия етаж в панелен блок на ул. "Судостроительная" в южната част на Москва. Предметът на дейност - "разнообразни административно-стопански дейности" и "представителство в медиите". Съдружници във фирмата са четирима италианци и един българин - Христо Маринов. Петдесетгодишен към онзи момент, Маринов днес е официално съветник в парламента на Волен Сидеров. През последните четири години двамата са неизменно рамо до рамо при всяко посещение на лидера на "Атака" в Москва или Крим. Маринов до този момент не е особено известен публично. Името му обаче се появи преди две седмици в разследване на италианското списание "Еспресо" за финансирането от Русия на тамошната управляваща националистическа партия "Лига". Извън това той е създал няколко фирми, в които е съдружник с руски граждани, които са или близки до властта, или могат да бъдат свързани с руските служби за сигурност. От публичните данни за неговите компании не може да се докаже категорично подозрението, че точно през тях минава скритото финансиране от Русия за "Атака". Възможно е и просто Маринов да е опортюнист, който се опитва да осребри българските си контакти в Москва и обратното. Изградената от него мрежа от фирми обаче, както и обясненията на участниците в тях приличат много на разкритата от "Еспресо" схема за финансиране на италианските националисти. Италианските съдружници на Маринов в "Глобал Сервис Интернационалий" също са политически обвързани. Лука Бертони и Джанматео Ферари са секретари на асоциацията "Ломбардия - Русия". Тази платформа, чиято основна роля е да разпространява пропагандата на Кремъл, се ръководи от бившия журналист Джанлука Савоини, който е дългогодишен приятел и съветник на италианския вицепремиер, вътрешен министър и лидер на управляващата партия "Лига" Матео Салвини и негов човек за връзка с Путин. Публикувано в края на февруари мащабно разследване на италианските журналисти от седмичника "Еспресо" Джовани Тициан и Стефано Верджине разкри, че партията на Салвини е получавала финансиране от Москва, прикрито зад сделки за горива. Според италианската медиа "Роснефт" се е съгласила да направи отстъпка в цената на горивата, които се купуват от италиански компании, като сделката минава през компания посредник, а разликата в цената отива за партията на Салвини..." - в. "Капитал".

"Разкритията на "Еспресо" сглобяват парче от пъзела, което показва обвързаността на крайнодесните формации от ЕС (в случая в България и Италия) с режима на Путин и прокарването на руската пропаганда. Разкриването на връзките на Христо Маринов с близките до Салвини активисти дава яснота колко ключова е неговата роля в международната дейност на "Атака" и нейната мисия в третото правителство на Борисов. Когато през март 2018 г. делегация на "Атака" посещава руския парламент, Волен Сидеров дава своеобразен отчет пред депутати от международната комисия: "В момента между правителството на България и Русия текат преговори за възстановяване в някакъв вариант на газови доставки. Мога да кажа, че до някаква степен това става поради нашето, на патриотите, присъствие на "Атака" в правителството и моето влияние върху министър-председателя." Думите на Сидеров не са пресилени. Партията му има съвсем реално участие във властта (вижте карето), а преговорите за газовите доставки, както се видя тази седмица по време на посещението на руския премиер Медведев, вървят с пълна сила. От друга страна връзката между "Атака" и Салвини не е тайна. В края на 2017 г. тогавашният национален координатор на националистическата партия и бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и Христо Маринов посещават централата на "Лига" в Милано. Там те се срещат с Джанлука Савоини. Двете партии постигат договореност по три направления - реформиране на ЕС, да работят заедно за "Европа на християните и да затворим границите на ЕС за нелегалните" и да се преборят за сваляне санкциите на Русия. Освен това според материал на "Капитал", Христо Маринов през 2012 г., в рамките на няколко месеца влиза като съдружник или основава шест дружества, като в пет от тях си партнира с руски граждани, които никак не са случайни. В групата дружества "Виалиц" ("Лигал Хаус", "БГ Фуудс", "Акаунтинг хаус") основен акционер е видимо близкият до властите в Русия Виктор Родин. Друго общо дружество между Христо Маринов и Виктор Родин е "Нова вита плюс", което е регистрирано на домашния адрес на съветника на Сидеров в Хасково. Там съдружници са друг руснак - Александър Рапопорт, и латвиецът Исай Монгайтс, като интересен е роденият в Грузия през 1966 Александър Рапопорт. Справка с участията в други фирми на тримата съдружници на Маринов води до "обосновано предположение, че те са с минало в руските служби за сигурност". Други фирми, в които Маринов участва, са учредени през 2017 г. Това са дружествата "Сентри Секюрити Юръп" и "Сентри Секюрити Трейдинг". В тях съдружници са постоянно пребиваващият в Москва американски гражданин Брайън Дугъл и руснакът Олег Сидоренко. Според разследващия сайт bellingcat Сидоренко отговаря за информационната сигурност в руската фирма "КБПМ - информационная безопасность", която пък е посочила за свои партньори Федералната служба за безопасност и "Российские космические системы", която поддържа и разработва алтернативнатa на GPS система за геолокализация ГЛОНАСС..." - в. "Сега".

Вестниците цитират вицепремиера по Томислав Дончев газовите проекти и икономическата ситуация в страната.

"Дончев: България е с безупречна репутация като транзитьор на газ "Политическа визита на такова ниво като тази на руския премиер не предполага сключване веднага на договор, споразумение, поне не във всички случаи. Въпреки това бяха подписани четири споразумения в различни сфери и разговорите, които бяха водени, са били от изключителна важност." Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в "Панорама" по БНТ. Вицепремиерът обясни, че това къде минава едно газово трасе зависи от икономическата логика, но за съжаление политическата логика има сериозен дял във взимането на решения. България има шансове, тъй като е географски кръстопът. Страната ни е с безупречна репутация от техническа и търговска гледна точка като танзитьор на газ. По негово мнение ние трябва да сме готови за всички сценарии. За това се стартира процедура по разширяване на газопреносната инфраструктура в страната. "Ние можем да купуваме, да транзитираме, да търгуваме газ, който идва от юг или от изток. Същото можем да правим и с газ, който идва от север", каза още той. Вицепремиерът обясни, че има няколко приоритета специално за газовия сектор. На първо място е гаранцията за газови доставки. След това са конкуренцията и най-добрата цена. Разширяването на газопреносната ни инфраструктура отговаря на всички изисквания на българското и на европейското законодателство, каза Дончев. Работи се за добиване на газ и от други източници. Тази година ще бъде даден старт на интерконектора с Гърция. Очаква се Румъния през следващите години да експортира повече газ. Неясно е все още какво ще се случи с Транбалканския газопровод, който минава през Украйна, Молдова, Румъния и България." - в. "24 часа".

"План за икономическа трансформация. По такъв проект работи екипът на вицепремиера Томислав Дончев. Пред БНТ той заяви, че сегашният икономически модел е изчерпан и промяната му не е много далеч. Дончев обясни, че голяма част от производствата в България са тук заради ниската цена на труда и земята, както и заради по-малките данъци. Това обаче щяло да се промени, тъй като разходите за труд се увеличавали с 8-10% всяка година. "Този икономически модел е изчерпан, въпреки че последните 10 години ни даде много. Следващото стъпало е как да правим по-скъпи неща. Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща. Производството трябва да се насочи към нещо с по-висока добавена стойност", каза още Дончев. Той добави, че трябва да се постави въпросът до колко науката е свързана с икономиката. Според него именно там може да се намери едно бъдещо развитие за българската икономика. "Едно е да добиваш метали, стомана и мед, а съвсем друго да произвеждаш зъбни колела и машини", допълни вицепремиерът. Дончев коментира и посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в София и разговорите, които са водени по енергийните теми. По думите му България строи свои газопреносни тръби и няма нужда да иска разрешение за това от Европейския съюз. Самите тръби пък можели да сменят посоката на движение на газа и така през страната ще могат да се транзитират доставки от юг, изток и север. "Последните години посоката на потоците на газ далеч не се избират толкова просто. Вече има много политика в решенията. Трябва да сме готови за всичко", уточни вицепремиерът, като добави, че не изключва да има моменти, в които през някои тръби на българска територия да не минава газ." - в. "Дневник".

Изборите за европейските институции неизменно са сред актуалните теми.

"Лидерите на Европейския парламент подкрепиха Лаура Кодруца Кьовеши от Румъния за поста европейски главен прокурор, предаде "Политико". Конференцията на председателите на Европарламента подкрепи решението на две парламентарни комисии да поставят Кьовеши начело на списъка си и определи трима евродепутати, които да преговарят с държавите членки за крайния избор. Европейската главна прокуратура ще се занимава с престъпления, свързани с бюджета на ЕС, като корупция и пране на пари. На основата на вчерашното решение въпросът няма да бъде подлаган на гласуване в пленарната зала на Европарламента следващата седмица в Страсбург, а направо ще се пристъпи към преговори с държавите членки. Миналия месец правителствата на ЕС подкрепиха френския кандидат за поста Жан-Франсоа Бонер. Ако Съветът и Европейският парламент бяха стигнали до единодушие, избраният от тях кандидат можеше направо да бъде назначен. След като мненията се разминават, започват преговори. Очаква се те да завършат навреме, за да бъде постът зает от следващата година. Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години..." - в. "Дневник".

"Курумбашев: Водачът на евролистата на БСП трябва да е ясен до 17 март Не бих се фокусирал върху битката за място в листата, много по-важно е коя партия с какви послания излиза, а не кой е по-по-най. Това заяви по БНТ евродепутатът Петър Курумбашев... "Решението за водач на листата би трябвало да се вземе в средата на март, на 17 март мисля че трябва да има пленум и да се вземе решение. Към края на март - началото на април трябва вече да бъде определена цялата листа", посочи Курумбашев. България трябва много ясно да заяви какви цели трябва да има в следващия Европарламент, допълни евродепутатът. Според него решението за излизане от НС на БСП е добра стъпка. "Хубаво е изборните правила да са ясни шест месеца или една година преди изборите, а не някой от управляващите да дописва", коментира Курумбашев решението на левицата да не присъства на заседанията в пленарна зала заради промените в Изборния кодекс." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Та
    Такааа,
    2 0
    08:04, 9 мар 2019
    забавляваме се с дребните сумички, ами с едрите кво правим? Или там има наложено вето....
Последни новини