Заместник-кметове и общински съветници "облажвали" от схемата в НОИ-Силистра

 
Спецпрокуратурата разкри подробности за акцията в НОИ-Силистра. Установена е организирана престъпна група за длъжностно присвояване, стана ясно от брифинга на спецпрокуратурата, ГДБОП и ГДНП.
 
От всички прослойки са облажилите се от схемата. Има заместник-кметове, както и общински съветници. Кодът "С.М.Ч. Пенчев" давал указание да не се проверяват лицата, на които трябва да се отпуснат пенсии.
 
Работата е изключително интензивна, според разследващите. Групата осигурявала пенсии на граждани с фалшив трудов стаж. В схемата участвал шефът на НОИ-Силистра и други длъжностни лица, отговорни за отпускането на пенсии.
 
14 адреса са претърсени. Иззети са банкови карти, пенсионни решения и други документи. Директорът на НОИ-Силиста диктувал на шефката на отдела за пенсии имената на лицата. Записвала код "С.М.Ч. Пенчев" - "Силно мой човек Пенчев".Множество лица получили пенсии, без да им се полагат. Членовете на групата получавали средства от пенсиите на хората. Разполагали с дебитните им карти и с тях дърпали неполагаемите пенсии.
 
Прокурор Димитров обясни, че шестима души към момента са привлечени към наказателна отговорност. Ще се прецени дали за всички ще се поиска постоянен арест. Разпитани са и свидетели. Около 20 души получили пенсии по схемата "Силно мой човек Пенчев".
 
По думите на Димитров са отпускани пенсии на уж миньори, без да имат право. Част от тях нямали стаж дори за пенсия, стана ясно от думите му. Все още не е ясен точният размер на щетите.
 
По темата за залавянето на Ветко и Маринела Арабаджиеви стана ясно, че страната ни е изпратила до испанската страна искането за екстрадиция на семейството.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини