Принцове и принцеси-Англия

Изображение 1 от 4

    В края на миналия и началото на настоящия век плеяда от технократични принцове и принцеси смениха или се готвеха да сменят военновременните династични крале и некоронванирепубликански лидери в редица страни на Азия, Африка , Европа и Америка. Променливият успех на този феномензатвърди или разклати следвоенната стабилност в отделни страни и региони и промени характера и съдбите на цели държави и народи. Да припомним свързаните с това факти и обстоятелства.

    Англия

    Родената на 21 април 1926 г. днешна кралица на Англия Елизабет Александра Мери - Елизабет II, е най-дългогодишният и един от най-почитаните носители на британската корона и монархически традиции в историята на британската империя. Управлението на страната поема от баща си крал Джордж VI  на 6 февруари 1952 г., коронована е на 2 юни 1953 г.и тази година ще навърши 66 години като кралица и държавен глава на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Общността на нациите (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Тя е върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд-херцог на Ман.

    От брака с далечния си братовчед Филип Маутнбатън има 3-ма сина и дъщеря, като първородният й син принцът на Уелс – Чарлз, е престолонаследник на английската корона. От 15-годишния брак на принц Чарлз през 1981 г. с „принцесата на народа“ лейди Даяна Спенсър се раждат принцовете Уилям и Хари. След нейната трагична смърт през 1996 г. Чарлз се жени за по-възрастната от него и дългогодишна негова любовница – предизвикала разпада на брака му с Даяна, Камила Паркър-Боулс. 

    В миналото, плейбойските похождения и разгулен начин на живот на принц Чарлз бяха  хроничен дразнител и изпитание за нравите и нервите на консервативното английско общество. С напредването на възрастта на английската кралица, в  обществото възникнаха предположения,  настроения и очаквания, че Елизабет II може да се откаже от престола (или го завещае) не в изгода на 71-годишния си син Чарлз, а в полза на първородния му син и свой внук – младия (37-годишен) и интелигентен принц Уилям, чието семейство с красивата Катрин Мидълтън и трите им деца – принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, са почитани като икони на Англия.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини