Има сделка за Брекзит в Страсбург

Европейският съюз и британското правителство договориха сделка за излизане от застоя около Брекзит, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер късно снощи. ЕС и британското правителство застават изцяло зад ревизии, целящи да прекратят безизходицата около споразумението за напускането на Великобритания

Предстои депутатите в британския парламент сега "да направят фундаментален избор", като одобрят или отхвърлят споразумението за напускане.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз преди европейските избиратели да гласуват за нов Европейски парламент между 23 и 26 май, иначе ще трябва да изберат свои евродепутати, заяви Юнкер. Досегашната дата беше 29 март.

"Ако Великобритания не е излязла от дотогава, ще трябва да спази законовото изискване да участва в тези избори", отбеляза Юнкер в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Според Юнкер  "сегашното споразумение е възможно най-доброто".

Той предупреди, че нови преговори няма да има:

"Или това споразумение или изобщо няма да има Брекзит. Трети шанс няма да има"

Тереза Мей потвърди, че са постигнати правно обвързващи промени в споразумението за Брекзит. ЕС не може да действа с намерение да използва безконечно предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия, заяви на пресконференция Мей след продължилата над два часа среща с Юнкер.

Освен огласените в парламента два документа, Великобритания ще подготви също едностранна декларация, в която се казва, че нищо не може да предотврати оттеглянето на страната от предпазната мярка за ирландската граница, ако преговорите за бъдещите отношения с ЕС след Брекзит се провалят, каза Мей.

Британските депутати трябва да отхвърлят на днешното гласуване сделката на министър-председателката за Брекзит, заяви обаче водачът на лейбъристите Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс.

"Преговорите на Тереза Мей се провалиха. Снощното споразумението с ЕК не съдържа нищо, което да се доближава до промените, които тя обеща на парламента. Поради това членовете на парламента трябва да отхвърлят тази сделка", каза Корбин.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини