33 °C

„Що е то хорото?“ разказва Вили от Димитровград

Да поговорим за хорото.

Как би се представила пред нашата аудитория?

Казвам се Велина Ташева и съм на 30 години. Първата ми среща с народните танци бе когато бях на 7 години и несъмнено беше любов от пръв поглед. Тази връзка с танците и любовта към българските традиции и цветност ме съпътстват в живота ми и до днес. През 2012 година завърших АМТИИ Пловдив със специалност „Българска народна хореография“. Изборът в моя живот е да отгледам детето си в Димитровград и да дам каквото мога на съгражданите си.

Кажи ни нещо за хорото - Що е то хорото?

Днешно време хорото и българските народни танци се свързват с някакъв вид празник, шумна музика и вихрени ритми… Не минава сватба без буйно българско хоро и е напълно логично да е така, защото това са нашите корени и идентичност. Но с времето все по-често започнах да се питам дали хорото не е нещо повече от това?

Силната връзка в общността се е запазила и до днес и доказателство за това е, че е възможно да се хванеш до напълно непознат и да танцувате заедно, ръце за ръце. Но в миналото не е било точно така, всеки е имал място в общността, хорото е възпитавало и затова е можело да се включиш само ако отговаряш на определени норми. Хорото е било задължение, така както днес е задължение училището, с тази разлика, че на хорото се е ходило с радост и необходимост. Необходимост, породена от нуждата за отдушник след умората от тежкия труд, от неразбирателствата и недоразуменията в ежедневието, хорото е сближавало хората и е изграждало социално контакти.

Мислиш ли, че в днешно време хорото може да изпълнява функцията, която е имало преди?

Убедена съм, че хорото е един катализатор на натрупана енергия и емоция, която бивайки споделена се опитомява и й се придава форма. Хорото укротява и успокоява, то ни подчинява на общият ритъм, породил се от съответните специфики на региона. Така са се родили етнографските области в България. Хорото е било изява на общият устрем на общността и един своеобразен празник за душата. Именно тази функция на хорото ме е пленявала винаги и ми се иска да го усетя и на местно ниво именно тук в Димитровград, където с моята половинка сме решили да отгледаме нашето дете.

Искаш ли да предадеш тази любов към танца и да приобщиш повече хора към него?

Да, това ми е малка мечта, ще организирам "Пролетна фолклорна работилница", през април месец тази година в Димитровград и тя ще бъде отворена за абсолютно всеки, който иска да се включи, разбира се децата до 12 години ще трябва да са с придружител. До края на месец март ще набирам желаещи, които да искат да се присъединят към моето начинание.

Какво те провокира да се захванеш с това?

Нуждата от споделяне чрез танц. Напоследък чувам все повече познати и непознати да казват, че не знаят как се играят различните народни хора. А те са толкова разнообразни и пъстри. Единствено в българският фолклор се среща такова богатство от неравноделни ритми. Именно това богатство ми се ще да споделя и заедно да успеем да го предадем нататък. Редно е да запазим това богатство, колкото се може по-чисто, за това и музиката, която ще съпровожда танците ще е изцяло автентична, за да имаме една по-добра основа при сглобяването на пъзела.

Все по-често започна да се говори за хорото, че е „лековито“ и спомага за цялостният вътрешен комфорт. Какво мислиш за това?

Често, когато творческият импулс на човека е потиснат, организмът започва да изпитва дискомфорт във всяка една сфера от своя живот. Според мен именно хорото е възможно решение за излизане от този дискомфорт и да се разгърнеш към света и хората около себе си. Увлечен от общият ритъм и устрем, усещайки всяка стъпка на групата, играчът се уеднаквява с останалите, поема от тяхната енергия и това го подтиква да намери здравословно равновесие и чувство за цялост.

Искрено се надявам нашите срещи да са своеобразен мост от сивото ежедневие към един богат, пъстър свят и едно осъзнато свързване на местно ниво, раждащо съпричастност и солидарност.

Христо Христозов


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

4 коментара

 • 1
  Ни
  Нина
  6 0
  18:43, 12-03-2019

  А как да се свъжем с Вили? Къде ще се провежда фолклорната работилница, звучи много интригуващо?

 • 2
  Ви
  Вили
  5 0
  18:49, 12-03-2019

  Телефона ми е 0886385336, може да се обадите за повече информация, записванията са до 30.03.2019г.

 • 3
  Ко
  Кольо
  3 0
  07:20, 13-03-2019
  Браво за инициативата.Ето тука ми попадна и програмата.

  https://www.facebook.com/events/3097418363617067
 • 4
  Ma
  Mariana
  1 0
  13:28, 13-03-2019
  А в кои дни ще се провежда? Има ли вече график на занятията?


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 21.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини