Венецуела обяви извънредно положение

Националната асамблея - Народното събрание на Венецуела, по искане на лидера на опозицията Хуан Гуайдо, обяви в понеделник за извънредно положение в страната, дължащо се на прекъсване на електрозахранването на по-голямата част от нейната територия. 

"Извънредното положение е обявено в цялата страна заради катастрофалната ситуация, която се разви поради прекъсвания на електрозахранването", цитира АФП текста на парламентарния указ.

По-рано Гуайдо изпрати искане до парламента за обявяване на извънредно положение за 30 дни в страната поради прекъсване на електрозахранването, за да получи международна помощ за възстановяване на електроенергийната система. Предложеният от политиката указ също задължава венецуелските въоръжени сили да мобилизират всички сили, необходими за защита на съоръженията и служителите на [държавната енергийна компания] Corpoelec.

Вечерта на 7 март Каракас и повечето от щатите във Венецуела останаха без ток. Според местни медии става дума за  20 или 22 от 23-те щата. Според жителите на столицата, това ебило най-дългото прекъсване на захранването в града. Според Corpoelec, причината за инцидента е саботаж на държаната ВЕЦ Симон Боливар, най-голямата в страната. Николас Мадуро обвини "американския империализъм" за случилото се. Държавният департамент отрече твърденията.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Xy
    XY
    2 0
    17:27, 12 мар 2019
    И тук по време на комунистическия режим нямаше ток.
Последни новини