Мощно слънчево изригване ударило Земята в библейски времена

Учени откриха доказателства за голямо изригване на радиация от Слънцето, ударила Земята преди повече от 2000 години. Резултатът от изследването е изключително важен, защото слънчевите бури могат да нарушат модерните технологии.

Екипът от експерти от университета Лунд в Швеция е открил доказателства в леда в Гренландия, че Земята е била бомбардирана от протони от Слънцето през 660 г.пр.н.е. Изводите на учените са на база открити радиоактивни изотопи в леда, берилий-10 и хлор-36, които се смята, че са от космически произход.

Събитието е било 10 пъти по-мощно от всяко подобно, откак се регистрира със съвременно оборудване слънчевата активност, от 60 години.

Периодично Слънцето изхвърля големи количества заредени частици, които могат да се отправят към планетата ни. Емисията от такива частици, открита в Гренландия е известна като „слънчево протонно събитие“.

Тези високоенергийни частици, могат да повлияят на работата на електрониката в сателитите, на които разчитаме за комуникационните услуги и системите за глобално позициониране. Радиацията е риск за здравето на астронавтите в Международната космическа станция (МКС). Всички пътници и екипажи на пътническите самолети, които летят на голяма височина и близо до полюсите, също могат да бъдат облъчени с по-голямо количество радиация (въпреки че това зависи от много променливи условия).

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини