ЕС се подготвя за противодействие на враждебната пропаганда

Евродепутатите предупреждават, че руските дезинформационни кампании са главният източник на дезинформация в Европа, заедно с тези от Китай, Иран и Северна Корея, се казва в съобщение на пресслужбата на ЕП.

Ето и целия текст:

„Европейският парламент осъди категорично все по-агресивните действия на Русия, Китай, Иран и Северна Корея, “които целят да подкопаят основите и принципите на европейските демокрации, както и суверенитета на страните от Източното партньорство".

След преглед на последните усилия на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от трети страни, евродепутатите призовават държавите-членки да обмислят разработванетови на стабилна правна рамка както на ниво ЕС, така и на международно ниво, за противодействие на хибридните заплахи.

Отношенията с Русия

В резолюцията, приета с 489 гласа „за“, срещу 148 гласа „против“ и 30 „въздържал се“, евродепутатите призоваха за „повишаване на осведомеността относно руските дезинформационни кампании, тъй като те представляват основен източник на дезинформация в Европа“. Тя призовава ЕС да разшири своята Оперативна група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство, основана през 2015 г., в пълноценна стратегия за адресиране на враждебна пропаганда на Русия.

Привличане под отговорност на доставчиците, идентифициране на собствеността

Евродепутатите призовават за регулирането със закон на медийните компании, доставчиците на услуги за текстови съобщения и доставчицитена интернет търсачки. Предприятията, които не премахват бързо системните фалшиви новини, трябва да бъдат подвеждани под отговорност. Освен това, властите трябва да имат възможност да идентифицират и локализират авторите и спонсорите на представеното политическо съдържание.

Защита на изборите

Евродепутатите категорично осъждат намеса на трети страни в избори и референдуми. Държавите членки са призовани да внесат изменения в изборните закони, които да им позволят проактивна борба със заплахите, които произтичат от кампаниите за дезинформация, кибератаките, киберпрестъпленията и нарушенията на свободата на изразяване при гласуване.

Държавите членки трябва да подкрепят асоциираните към ЕС страни и Западните Балкани за осигуряване на солидна защита на изборния процес от злонамерени пропагандни дейности.

В гласуване във вторник, Парламентът също прие законодателство за защита на европейските избори през май 2019 г. от злоупотреба с лични данни, вследствие на констатациите относно референдума за Брекзит в Обединеното кралство и скандала с „Фейсбук/Кеймбридж Аналитика“. Новите правила въвеждат финансови санкции за европейските политически партии и фондации, които умишлено злоупотребяват с лични данни по време на кампаниите за европейски избори.“

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини