Денят Х за Брекзит. Какви са вариантите?

В трети пореден ден днес британският парламент ще се произнесе по това как страната да напусне ЕС. След като във вторник и в сряда депутатите последователно отхвърлиха вариантите за излизане със сделка и излизане без сделка, днес те ще гласуват дали да има отлагане на датата на Брекзит - 29 март 2019 г.

След това министър-председателят Тереза Мей ще направи трети опит да прокара своето споразумение с ЕС през идната седмица. Датата на този вот още не е насрочена.

Брюксел, от своя страна, обяви, че има два варианта за напускането на страната - със или без споразумение, и че е готов и за двата сценария.

Британското правителство съобщи, че се подготвя и за кратко, и за по-дългосрочно отлагане на излизането. Това зависи от зависимост от волята на парламента - дали би подкрепил сделката на Мей с ЕС преди 20 март, за когато е насрочен следващият Европейски съвет. Ако депутатите одобрят предложената от Тереза Мей сделка преди Срещата на върха на 20 март, тогава датата на Брекзит може да бъде отложена до 30 юни.

Премиерът обаче предупреди, че ако споразумението отново не бъде одобрено от парламента, ще е нужно по-дългосрочно отлагане на Брекзита. А това означава, че Великобритания ще участва и в изборите за Европейски парламент през май.

"Не мисля, че това е правилният изход - заяви по този повод министър-председателят. - Но парламентът трябва да се изправи лице в лице с последствията от решението си."

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини