Възпитателят, разтървал ученички, подаде оставка. Преглед на печата

Позиция. 

"Дума":

Президентът: Ще съм бариера срещу лобизма и нагласените поръчки

С риск да стана шампион, обещавам ви да бъда бариера на лобистко законодателство, което е във вреда на българския бизнес, с налагане на вето и сезиране на Конституционния съд. Това обяви президентът Румен Радев по време на икономическия форум, организиран от АИК, БСК и Българската търговско-промишлена палата. При откриването на кръглата маса държавният глава говори основна за липсата на държавни гаранции за развитието на икономиката. Радев се включи и в последвалите дискусии като там постави акцент върху лобисткото законодателство и задкулисието при обществените поръчки.

Държавата трябва да осигури справедлив достъп до обществени поръчки на всички фирми, а не само на определен кръг, заяви президентът. Според Радев държавата трябва да се фокусира върху качеството на управление. Нужна е ясна, стабилна правна рамка, свободна от всякакви лобистки хватки, подчерта още държавният глава.

Скандал. 

"Монитор":

Възпитателят, разтървал ученички, подаде оставка

Възпитателят, който разтърва ученички с юмруци в ловешко училище, е подал оставка, съобщи бТВ.

Прокуратурата продължава разследването на случая. Междувременно на територията на цялата област е започната подписка в негова защита.

Вчера началникът на на Регионалното управление на образованието в Ловеч Еленко Начев обясни, че възпитателят, участвал в боя в ловешкото ОУ "Св. св. Кирил и Методий", ще бъде наказан с дисциплинарно уволнение. Това стана, след като в социалните мрежи се появи видео с разправиите, което предизвика редица коментари за случващото се в училището.

Ф-16. 

"24 часа":

Всичките 8 нови изтребителя F-16 идват накуп през 2023 г. 

САЩ натискат през юни-юли да има сделка, няма да има завод за части в България

"Локхийд Мартин" няма да успее да достави първите изтребители F-16 през 2021 г., както настоява България, но за сметка на това през 2023 г. ще достави всичките 8 самолета и те ще са готови веднага да изпълняват бойни мисии.

Това съобщи пред "24 часа" директорът "Международно развитие на F-16" в компанията Джеймс Робинсън.

За да е възможна доставката през 2023 г. обаче, трябва да бъде подписан договор през юни-юли тази година, допълни той. Преди това договорът трябва да бъде одобрен от американския Конгрес.

През юни е възможно да има готов отговор, потвърди и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

България обаче няма да получи завод за производство на части за изтребителите по линия на т.нар. индустриално сътрудничество. Част от ремонтите по новите изтребители е възможно да бъдат извършвани в България.

"Воля". 

"24 часа":

"Воля" щяла да върне дебата за важните неща, май ще се върне в парламента

В четвъртък лидерът на "Воля" Веселин Марешки съобщи, че парламентарната група напуска пленарната зала, но пред журналистите отказа да разкрие мотивите за решението. Сподели ги малко по-късно по Нова тв.

"Решението не е еднозначно, тежко е и дебатите в партията продължават. Но докато обществото се тресе, раздирано от ниски доходи, липса на добро образование, здравеопазване и сигурност, нас през последните месеци ни заливат с дребнотемието кой от върховните лидери на политическите измамници от малката коалиция ще води тяхната листа. И ние, с този наш ход, искаме да върнем разговорите за важните неща в обществото, за решаване на проблемите на хората и повишаване стандарта на живот на българския гражданин", заяви Марешки.

Заплаха. 

"Дума":

ТЕЦ "Марица-Изток" 2 е заплашена от фалит

Капиталът на ТЕЦ "Марица-изток" 2 трябва да бъде увеличен с 600 милиона лева, за да не фалира дружеството. За това алармира изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.

Тъй като обаче централата е държавно предприятие и има сериозни финансови затруднения, увеличението на капитала може да стане само след разрешение от Европейската комисия. Тя трябва да се произнесе дали това е неправомерна държавна помощ, уточни Иванов пред журналисти. Директорът на БЕХ присътва днес на годишния форум на Българската федерация на индустриеалните енергийни консуматори.

Към момента собственият капитал на ТЕЦ-а е около 260 млн. лева. По думите на Иванов БЕХ ще се опита чрез повишаване на капитала да се "даде допълнителен живот на централата". Защото има реална заплаха от процедура по несъстоятелност от през следващата година.

Стандарт.

"Сега":

София остава последна по качество на живот в ЕС

Класацията за качество на живот в градовете по света за 2019 г. на Mercer отново отрежда на София последно място сред европейските столици. Нашата столица заема 116-то място, като спрямо миналата година напредъкът е с цели 0 места, а за последните десет години сме "прогресирали" с една позиция, съобщава "Спаси София".

През изминалото десетилетие, почти всички източноевропейски столици са отбелязали значителен напредък, отбелязват от организацията. Загреб например се изкачва с 8 места, Братислава с 11, а Прага заема престижното 69 място. "Глобалната класация ни дава трезва представа за това накъде върви София, сравнена с другите световни градове и изводът е ясен - стагнация. Тъжно е, че въпреки ниското ниво, от което стартираме, София толкова време не може да прогресира. Основна вина за това носят управляващите града ни, начело с Йорданка Фандъкова. Тази противна стабилност на дъното на ЕС от толкова години е ясен измерител за провала на това корумпирано, изчерпано и безидейно управление. И докато продължават да наливат милиони в ремонт на ремонта, градът ни, както в центъра, така и в кварталите, продължава да е занемарен, хаотичен и разбит", коментират от "Спаси София".

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини