Ще лекуваме Алцхаймер със светлина и звук?

Натрупвания от вредни протеини, засягащи работата на мозъка при мишки, бяха частично отстранени, с помощта единствено на светлина и звук.

Изследователите от Масачузетски технологичен институт открили, че светлини и нискочестотни звуци биха могли да се използват за възстановяване на мозъчните вълни, което на свой ред отстранява амилоидните плаки и подобрява познавателните фунции при мишките.

Светлината и звукът активират мозъчните вълни и помагат в битката със заболяването Алцхаймер.

Техниката все още не е преминала клинични изпитвания при хора, затова не бива да бързаме да се радваме – мозъчните вълни работят различно при хората и мишките.

Ако резултатите, обаче, бъдат повторени и в клинични изпитвания с хора, ще разполагаме с евтин начин за лечение на деменцията, при това без медикаменти.

Как точно работи методът?

Предишни изследвания демонстрираха, че насочването на светлина с честота 40 пъти в секунда в очите на мишки, подобрява симптомите на Алцхаймер. Сега учените добавили и звук с подобна честота и установили, че той значително подобрява резултатите.

Това не е първото проучване, изследващо връзката на звука с натрупването на амилоидни плаки в мозъка, поне частично отговорни за появата на заболяването.

Предишни изследвания доказали, че прилагането на ултразвук прави кръвоносните съдове достатъчно пропускливи, за да позволи на мощни лекарства да достигнат мозъка, като в същото време насърчава чистачите на нервната система – микроглиалните клетки, да ускорят темпо.

Преди няколко години, учени открили, че проблясъци светлина с честота 40 импулса в секунда водят до същите добри резултати при мишките.

Единственият проблем бил, че ефектът бил наблюдаван само в зрителните части от мозъка, но не и в ключови региони, допринасящи за формирането и възстановяването на спомени.

Макар практическото приложение на метода да изглеждал ограничен, резултатите демонстрирали, че трептенията бих могли да помогнат на мозъка да се възстанови от заболяването Алцхаймер.

Невроните в мозъка предават сигнали и генерират електромагнитни вълни, синхронизиращи работата на отдалечени региони.

Част от колебанията са наречени гама-честоти, те се разпространяват из мозъка с честота от 30 до 90 вълни в секунда. Тези мозъчни вълни са най-активни, когато сме силно концентрирани или преравяме спомените си, за да разберем какво се случва.

Предишни изследвания откриха, че гама вълните са възпрепятствани при хора с Алцхеймер и може би имат съществена роля в заболяването.

Светлината се оказала един от начините части от мозъка да бъдат заблудени и да започнат отново да излъчват гама вълни. Звукът би могъл да насърчи дручи части от мозъка да направят същото.

Вместо високочестотни писъци, в новото изследване били използвани много по-ниски звуци от едва 40 херца.

Излагайки мишките на въздействието на монотонното жужене всеки ден в продължение на седмица, учените успели значително да намалят амилоидните натрупвания в слуховите области, докато в същото време стимулирали микроглиални клетки и кръвоносни съдове.

Като допълнителене бонус, бил изчистен и близкият хипокампус – областта отговорна за паметта.

Ефектът не бил наблюдаван само в химията на мозъка. Мишките започнали да се представят по-добре в изпълнението на различни когнитивни задачи.

Когато към терапията била добавена и светлина, ефектът бил още по-драстичен, изчиствайки плаки в редица мозъчни региони, включително префронталния кортекс.

Откриването на механизми за изчистване на отпадъците в нервната система и синхронизиране дейността на мозъка е огромна крачка напред в разработването на терапии за лечение на невродегенеративни заболявания.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини