Facebook се изправя пред криминално разследване

Ситуацията за Facebook става все по-плачевна, след като федералните служби на САЩ предприеха криминално разследване на деянията на Зукърбърг и платформата му, съобщава New York Times.

Оказва се, че Facebook има партньорства с над 100 други компании, на които през годините са били предоставени всевъзможни лични данни от профилите ни в социалната мрежа.

Тези взаимоотношения станаха известни през миналата година, когато изплуваха доста от "мръсните ризи" на платформата покрай случая Cambridge Analytica. Тогава Facebook заяви, че компаниите не са имали достъп до данни без знанието на потребителите, но сега се оказва, че това не е точно така.

Прокурори в Ню Йорк разследват сделки с данни, които Facebook е имал с други технологични компании като Amazon, Apple, Microsoft и Sony.

Голямо жури в Ню Йорк поиска записите от две компании - производители на телефони, които са имали активно партньорство с Facebook, съобщи вчера Ню Йорк Таймс. Точният фокус на разследването все още не е ясен.

Става ясно, че социалната мрежа е осигурявала достъп до страниците, които харесваме, до списъка ни с приятели, а Netflix и Spotify са получили достъп дори до съобщенията ни в Messenger. 

Може би това и е тайната защо Netflix и Spotify се радват на изключителен интерес, тъй като предлагат услуги, които кореспондират много точно с настроенията и интересите ни.

От Facebook пуснаха съобщение към пресата, в което се казва, че компанията оказва пълно съдействие на органите на властта.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини