Връщат ниския праг на преференциите

Депутатите приеха на първо четене промени в Изборния кодекс, които да запазят ниския праг на преференциите за кандидати за депутати, евродепутати и общински съветници. 

В отсъствието на БСП "за" изненадващо гласуваха 138 народни представители не само от ГЕРБ и "Воля", но и от "Обединени патриоти" (включително и от НФСБ) и ДПС, въпреки че ДПС и НФСБ се обявиха категорично против ниския праг на преференциите. 

Последните промени в Изборния кодекс, по предложение на ДПС, бяха приети на 15 февруари 2019 г. в Народното събрание на заседание, продължило над 14 часа. Те предвиждаха вдигането на прага за преференциален вот, който към момента за парламентарни и местни избори бе 7%, а за европейски - 5%. Според приетите поправки преференциите за депутати, евродепутати и общински съветници щяха да се зачитат, само ако гласовете са толкова, колкото са нужни за спечелването на мандат. Това де факто обезсмисли единствения мажоритарен елемент във вота.

От БСП заявиха, че прекъсват парламентарната си работа, докато промените не бъдат отменени. След острата реакция от страна на опозицията, извънпарламентарните партии и обществото, от ГЕРБ внесоха законопроект, който предвижда връщането на предишния праг на преференциите. Въпреки това президентът Радев наложи вето върху промените на 25 февруари. След това стана ясно, че от управляващото мнозинство ще отхвърлят ветото по ред съображения, но ще придвижат своя законопроект за връщане на прага на преференциите.

Това обаче явно не обезкуражи депутатите от ДПС, които внесоха същите текстове веднага след отхвърлянето на ветото, както и НФСБ, които заявиха, че ще внесат собствено предложение за завишаване на преференциалния праг. Изненадващо обаче и двете партии днес гласуваха "за" законопроекта на ГЕРБ, а предложението на ДПС бъдат повишени праговете бе отхвърлено днес на първо четене.
 
Наред с това предложение, в законопроекта си ДПС също поискаха възможност за агитация на майчин език, както и увеличаване броя на изборните секции в страните от ЕС, гаранции за въвеждане на машинното гласуване и отпадане на уседналостта за местни избори. В пленарната зала от ДПС призоваха текстовете да бъдат приети на първо четене, за да може дори някои от тях да отпаднат, поне машинното гласуване да бъде прието окончателно впоследствие. От ГЕРБ обаче се въздържаха, а от "Обединени патриоти" гласуваха против. 

Тази сутрин кворум за започване на пленарното заседание първоначално не беше събран. Депутатите успяха от втория опит с помощта на народните представители от "Воля". От партията на Веселин Марешки вчера заявиха, че напускат пленарната зала, като след това се поправиха, че ще присъстват, но само на важни дебати.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини