Aкустичен метаматериал пропуска светлина и въздух, но не и звук (видео)

Чрез комбиниране на математика с 3D печат изследователи от Бостънския университет са създали нов материал, който на пръв поглед не се поддава на логиката: светлината и въздухът нямат проблем да преминат през него - но звукът не може.

"Идеята е, че сега можем математически да проектираме обект, който може да блокира звуците", заяви изследователят Син Джан (Xin Zhang) в прессъобщение, което означава, че бъдещето може да бъде много по-тихо от настоящето, коментира Futurism.

В статия, публикувана в списание Physical Review B, изследователите описват работата си върху това, което те наричат ​​"акустичен метаматериал".

Те изчисляват размерите и спецификациите, които материалът трябва да има, за да може да отразява входящите звукови вълни обратно към източника им, без да блокира въздуха или светлината.

След това отпечатват материала на 3D принтер в формата на поничка и прикрепват единия му край към PVC тръба, а другият край - към високоговорител.

Учените установиха, че формата блокира 94 процента от силния звук, пуснат от високоговорителя.

„Наблюдавахме същите резултати в компютърния си модел в продължение на месеци, но едно е да виждаме моделните нива на звуково налягане на компютър, а друго - да чуем неговото въздействие“, заяви изследователят Якоб Николайчик (Jacob Nikolajczyk) в прессъобщението.

Изследователите предвиждат много приложения за техния акустичен метаматериал, за който твърдят, че не се ограничава до формата на поничка, доказана от техните изследвания.

"Структурата ни е изключително лека, отворена и красива", заяви Джан.

"Всяко парче може да се използва като керемида или тухла за увеличаване и изграждане на звукоизолираща, но пропусклива стена", обяснява членът на екипа изследовател Реза Гафариварадава (Reza Ghaffarivardavagh) в прессъобщението.

Изследователите отбелязват потенциала за използване на материала за редуциране на звука на дронове, HVAC системи и дори MRI машините - на пръв поглед всичко, което създава шум, може да стане по-тихо, след като се добави този нов материал.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини