Една енергична разходка седмично помага значително на здравето

Само една енергична разходка седмично значително намалява риска от преждевременна смърт, от сърдечен удар или рак, съобщава БГНЕС.

Мащабно изследване в САЩ заключава, че хората, които се разхождат енергично между 10 минути и 1 час седмично, намаляват с цели 18 % шанса за преждевременна смърт в сравнение с тези, които не се движат. Изследването е наблюдавало близо 90 хиляди души в продължение на 10 години и резултатите са публикувани в British Journal of Sports Medicine.

Още по-впечатляващо отражение на здравето давали по-редовните занимания с умерена физическа активност. Хората, които извършвали умерена физическа активност поне 2,5 до 5 часа седмично, като периодите не трябва да са по-кратки от 10 минути всеки, намалявали шанса за преждевременна смърт от сърдечни болести и рак с 31 % спрямо хората, които не се движат.

Този процент се повишава почти до 50, когато физическата активност е между 5 часа и 25 часа на седмица, въпреки че специално за сърдечно-съдовите заболявания, увеличението на активността над 5 часа седмично не дава отражение.

Поради липсата на време за продължителни разходки, лекарите препоръчват и други активности, които ускоряват пулса и карат сърцето да бие по-силно, като бягане и колоездене. Изследователите предупреждават, че проучването им е базирано на данни от самонаблюдения на изследваните хора и разчита на коректността на подаваните от тях данни, което е негова слабост.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини