Държавното обвинение и защитата се скараха по делото ЕВН

Докато тече разпитът на свидетелите по време на днешното съдебно заседание, защитата поиска прокуратурата да не им прави забележки, да не се прекъсват и да не нарушават реда в залата. Такива възражения отправиха адвокатите на бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев пред съда по делото за разграбването на ЕВН.

Съдът уважи искането на защитата и се закани, че ако страните още веднъж се прекъснат, ще прекрати съдебното заседание.

Днешното съдебно заседание продължи с разпит на свидетели.

Припомняме, срещу Дянков, Трайков и Прокопиев беше повдигнато обвинение, че през 2011 г. са участвали в продажбата на 33% от акциите на енергоразпределителното дружество EVN на занижени цени, с което са ощетили държавата с близо 28 млн. лева.

Вчера бяха разпитани част от надзорниците на Агенцията за приватизация по делото срещу бившите министри и бизнесмена. Те отрекоха да имат информация за упражнен натиск върху тогавашния началник на Агенцията и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов, който беше разпитан в началото на март. Те посочиха, че за приватизацията на държавните дялове от EVN, ЧЕЗ и ЕОН е използвана една и съща процедура - избира се инвестиционен посредник, който прави оценка на акциите, след което те се предлагат на борсата.

В края на месец януари 2019 г. делото тръгна по същество. Тогава магистратите отхвърлиха искането на защитата за спиране на съдебното и наказателно производство с мотиви, че са не са допуснати процесуални нарушения.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Марто
    1 0
    18:32, 19 мар 2019
    С това дело за ЕВН явно се задава затвор за Иво Прокопиев!
Последни новини