Сакурите: нежната красота над Хасково

Изображение 1 от 5

    Ефирни в снежнобелите си цветове японските вишни на Младежкия хълм над Хасково разтвориха цветовете си тази година доста рано.

    Почти всички дръвчета вече са отрупани в цвят и красят поляната зад монумента на Св. Богородица в близост до Камбанарията.

    Красивите цветчета се появяват обикновено около 1 април. През миналата година дръвчетата в Хасково отвориха цвят в края на март, заради топлото начало на месеца обаче тази година са по-ранобудни. Дърветата с бели цветове са най-много, но има и с розови и червени цветчета, които все още не са се отворили напълно.

    Фиданките бяха засадени през 2014 година, а за вкореняването им тогава пристигна японският посланик Такаши Коидзуми. Те бяха дарени от правителството на Негово императорско величество по инициатива на японското дружество за отглеждане на сакури „Икуокай“, а поводът: 55-годишния юбилей от възстановяването на японско-българските дипломатически отношения.

    Японските вишни, или популярни още като сакури, са символ на пролетта в Япония и времето, когато цъфтят е свързано с традиционни церемонии там.

    Цъфтенето на сакурата е много кратко, затова японците приемат преходността на вишневия цвят, като символ на крехката и мимолетна красота. Дори страшните самураи използвали сакурата, като символ на преходността на живота.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ст
      Стефанов
      3 0
      08:08, 22 мар 2019
      Бяха посадени 200 бр. благодарение на бившия кмет и най вече на връзките на Красимир Пилев от ТИЦ с японското посолство. На другия ден кауните започнаха да ги крадат . Просто различна ценностна система , различни "грижи".Липсата на примитивни еднопартийни пристрастия по това време позволиха на града ни да остави на по-младото поколение примери за подражание. А Красимир Пилев / по-късно Човек на годината на японското посолство , сега Адм. дир. на детско - юношеската школа на ФК Ливърпул / не тук трябва да показва на младежта кое е важно в живота . НЕ ТУК, КЪДЕТО В БЪТЪКА ЦЪФНАХА ВИШНИТЕ . .
    Последни новини