Сърбия се готви за война, смята специалист от БАН

Сръбската армия активно се превъоръжава, което може да говори, че тя се готви единствено за война, заяви в интервю пред БНР историкът от БАН Войн Божинов.

Според него Косово е проблем, който нашата съседка трябва да реши, но едва ли ще бъде чрез предложената размяна на територии: „На Косово те спретнаха едно „малко Косово“ в северната част на държавата. По този начин, имайки този анклав, те могат да манипулират Косовския въпрос далеч по-добре - имат свои козове. Ако се премине към размяна на територии, това означава ново преначертаване на границите на Балканите. Опасявам се, че ще започне една верижна реакция на Балканите, краят на която може да завърши много неприятно“.

Той е убеден, че Сърбия и Република Сръбска са единствените места на Балканите със силно руско влияние, което обаче все повече отслабва. Божинов изтъква, че президентът Александър Вучич е избран от хората заради своите прозападни нагласи, но впоследствие е заел страната на Русия по редица въпроси. Именно затова сега опозиционните партии са се обединили в опит да го свалят от власт.

Бедата обаче е, че те не са достатъчно силни и способни да предложат решение на тежките проблеми, пред които е изправен Белград. При евентуални нови избори партията на Вучич пак би взела над 150 от общо 250 места в парламента.

„Обстановката в Сърбия показва, че спокойно можем да говорим за режим, който е сложил ръка върху икономическия сектор и върху медиите. От друга страна, Сърбия парадоксално показва добри икономически резултати, а в някои сфери - даже по-добри от българските. Нещата не са черно и бели, те са нюансирани“, смята историкът.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Генчо
    3 -2
    10:25, 20 мар 2019
    А САШ подготвят всичките й съседи за война чрез замъкванто им в НАТО. И им продават оръжие! Професоре??
Последни новини