Царската гимназия с двоен празник – патрон на училището и откриване на обновена сграда

    Преподавателите и учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен ІІ“ в Хасково отбелязаха днес своя патронен празник.

    На красива церемония се представиха групите по изкуство към училището, както и някои от възпитаниците на гимназията, завоювали отличия в световния спорт, като Борислава Иванова.

    Атрактивната част на празника се получи с пресъздаването от учениците на Клокотнишката битка, при която цар Иван Асен ІІ разбива войската на епирския владетел Теодор Комнин на 9 март /нов стил 21 март/ през 1230 година. Деспотът и семейството му са пленени, а войните – освободени.

    Този жест припомни в обръщението си по повод празника и заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. „Пожелавам ви успех във всеки следващ иновативен проект, но и да не забравяте човешките уроци, завещани от вашия патрон, който нарежда пленените при битката войници да бъдат нахранени, а след това освободени-нечуван до този момент акт на хуманност“, обърна се тя към учениците. И отбеляза, че гимназията е един от еталоните на професионалното образование в региона.

    В знак на победата на българския дух и героизъм, но и като символ на стремежа към нови знания, в края на възстановката в небето полетяха бели гълъби.

    На церемонията присъстваха много гости, както и дългогодишният директор на гимназията Александър Батимов.

    Настоящият ръководител на професионалното училище Маргарита Топалова връчи отличия за успехи в учебния процес и издигане престижа на училището на преподавателя инж. Станимир Даскалов и на учениците: Елена Митрева от 9-ти клас, която е и председател на ученическия съвет, на десетокласниците Кристиана Петрова и Дейвид Лавчев, грамота и предметна награда получи и Николай Ангелов от 9 а клас.

    На празника на Царската гимназия гости бяха и седмокласниците от шахматния клуб на училище „Васил Левски“, на които тази година им предстои избор на гимназия.

    Денят продължи със състезания за знания и умения в различните професии, които се преподават в гимназията. В двора на професионалното училище се проведе и надпревара по стрелба с лък и пневматична пушка.

    Днес беше открит и напълно обновения учебен корпус-2 на школото, в който се намира и общежитието на гимназията. Реновирането е част от проекта за подобряване на материалната база и създаването на по-добри условия в обучението. То е по проект на община Хасково.

    Финансирането през МРРБ е по програмата „Региони в растеж“ за близо 1, 4 млн. лева. От европейския фонд за регионално развитие средствата са близо 1, 2 млн. лв, останалите са национално финансиране. С част от сумата е газифициран обекта, изцяло са ремонтирани и санирани работилниците на гимназията.

    На церемонията по откриването кметът на Хасково Добри Бливанов припомни, че от общинския бюджет са отпуснати допълнителни 60 хил. лева. за довършителни дейности, както и за изграждането на срутилата се подпорна стена в двора на гимназията.

    Модернизираният учебен корпус се ползва от 605 ученици, 75 от тях са настанени в общежитие, посочи ръководителят на проекта инж. Даяна Добрикова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ра
      Рачко пръдлето
      10 -8
      16:02, 21 мар 2019
      Славова дай да се разберемпреди всичко гимназията е ДЪРВАРСКА и помежду това царска не3ка се има пред вид това Така както пишеш се предполага че там учат ЦАРЕ или се произвеждат Царе а иначе си е ДЪРВАРСКА
      • Д-
        Д-р Дуфалакова
        8 -5
        20:38, 21 мар 2019
        Рачко, ти мойто момче, сам си си дал оценка - така че коментар по “изпърдяването“ ти не е нужен!
        Пий ЕСПУМИЗАН и се облекчавай занапред в тоалетната - не по форумите.
    • 2
      Ду
      Дучо Мундров
      0 0
      12:24, 22 мар 2019
      Царска гимназия ----абсолютни глупости Правилно е отбелязал Пръдльока че е Дърварска
    Последни новини