Кърджалийските актьори са на сцена и за празника си

В навечерието на Световния ден са театъра – 27 март, актьорите от Театрално-музикален център „Димитър Димов“, Кърджали ще бъдат на сцена в Пещера, в Батак, в Стара Загора и др. Ден преди да се поздравят за професионалния си празник, на 26 март, гостуват с комедията на абсурда „Няма места“ на автора Емил Йотовски в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. По-рано през деня детската публика в старопрестолния град се среща с героите от „Безопасна приказка“ на режисьора Гълъб Бочуков.

В същия ден сцената на ТМЦ „Димитър Димов“ е отстъпена на родената в Кърджали изгряваща звезда на родния театър Кристина Топалова. Тя се представя с моноспектакъла „Сексът – начин на употреба“ на режисьора Николай Волев. Представлението по Дарио Фо е нетрадиционна изява в театъра на именития ни кинорежисьор, познат с филмите си „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“ и др. Началният час на спектакъла също е нетрадиционен за кърджалийската публика – 19.30 и е избран от актрисата. Чакането повече от 12 години да се появи актриса, която да осъществи идеята, си е струвало, признава Николай Волев.

Световният ден на театъра се отбелязва на 27 март от 1961 г. с решение на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). Всяка година се разпространява обръщение на избрана личност от световна величина към хората, свързани с театъра, известно като Посланието на световния ден на театъра. То се превежда на 20 езика, чете се от милиони и се гледа от стотици хиляди зрители по целия свят. Първото Послание е написано от Жан Кокто през 1962 г. Освен разнообразните прояви по повод Световния ден на театъра, у нас той се отбелязва и с връчването на наградите „Икар“ –  едно от най-престижните отличия за сценично изкуство в България.

Всеки един ден би трябвало да се счита за театрален ден, тъй като наша отговорност е да продължаваме традицията да забавляваме, образоваме и просветляваме своите зрители, без които нямаше да ни има, цитира Джуди Денч, отправяйки своя поздрав към колеги и публика директорът на ТМЦ „Димитър Димов“, Кърджали Гълъб Бочуков.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини