Циклон превърна град в кално море. 300 мъртви, хиляди бедстват в Мозамбик

Циклонът Идай уби 300 души, превърна град в Мозамбик в кално море и остави около 15 000 бедстващи, съобщи BBC.

Циклонът, който връхлетя Мозамбик със скорост над 177 км/ч. и удари Зимбабве и Малави, е описан като "едно от най-тежките бедствия, свързани с времето" в южното полукълбо.

Потвърдена е смъртта на над 200 души в Мозамбик, 98 в Зимбабве и 56 в Малави. Издирването на изчезнали продължава. По данни на властите без дом са останали 400 хиляди души. Идай удари африканската страна миналия вторник и предизвика катастрофално наводнение, което помете къщи и дървета.

В град Бейра е останала чиста вода за пиене само за два до три дни. А това увеличава риска от зарази и епидемии.​"Първото нещо, което виждате, щом пристигнете, е разрушение и много вода", казва Гет Вердонк - координатор на спешните екипи на "Лекари без граница".

Президентът на Мозамбик Филипе Нюси заяви, че броят на жертвите може да достигне 1000,  а според Световната програма за прехрана най-малко 1,7 милиона души са се оказали на пътя на циклона Идай в Мозамбик.

Говорителка на Световната метеорологична организация, Клеър Нулис, каза: "Това, което виждаме се появява от нашите неформални мрежи и от официалните бази данни е, ако се реализират най-големите страхове ... това е едно от най-лошите климатични бедствия в южно полукълбо."

Бързо нарастващите наводнения създадоха "вътрешен океан" в Мозамбик, след като циклона Идай изсипа огромни количества дъжд в източните планини на Зимбабве.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини