Откриха 5-годишно с туберкулоза, четирима починаха за година

    Ръст на заболелите от туберкулоза в Хасковска област. Това отчете специалистът по фтизиатрия д-р Красимир Димитров, който е началник на Диагностичното отделение в Белодробния диспансер в хасковския квартал Болярово.

    Повод за изнасяне на данните за заболяваемостта е предстоящия Световен ден за борба с туберкулозата - 24 март. В тази връзка беше даден брифинг пред представители на медиите в Регионалната здравна инспекция в Хасково. В пресконференцията участваха още зам.-директорът на здравната служба д-р Станимира Тананова, д-р Снежана Димитрова и д-р Иван Александров.

    Д-р Красимир Димитров съобщи, че през 2018 г. са открити 49 болни от туберкулоза, а през предходната година броят им е бил 43. Новооткритите с белодробна форма през миналата година са 31, от тях 21 са с бацилоотделяне и двама са живели и работили в чужбина. Има 10 белодробни рецидива, с неуспех от повторното лечение са двама. Новооткрити извънбелодробни форми на туберкулоза са 5, като от тях е и дете на 5 г.

    През изминалите две години са починали по четирима души с активна туберкулоза. Именно заради сериозността на заболяването специалистите призоваха гражданите да се изследват превантивно. Хората могат да се прегледат безплатно в Дните на отворените врати, когато се правят безплатни профилактични прегледи. От тази услуга миналата година са се възползвали 237 души - контактни лица.

    Туберкулозата е една от десетте най-големи причини за смърт в световен мащаб. Причинява се от бактерии, които най-често засягат белите дробове Туберкулозата е лечима и предотвратима. Необходимо е още при първи симптоми хората да се консултират със специалист, съветват медиците.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини