Със 7,5 милиона лв до 3000 домакинства в Димитровград сменят печките на твърдо гориво

Община Димитровград  ще кандидатства по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16M1OP002-5.003 „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух" на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.". 

 Това стана възможно след днешното решение на общинският съвет на редовната му сесия.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по Процедурата за община Димитровград ще бъде 7 555 396,72 лв. с ДДС съобщават от Общината. 

Схемата ще се реализира на два етапа, като първият е с краен срок май 2021г.., а вторият - декември 2023г.

Първият етап включва разработване на Проект за намаляване количествата на Фините прахови частици и азотни окиси, провеждане на разяснителни/обучителни кампании за осведомяване на населението, разработване на механизъм за осигуряване на приоритетност на инвестициите, механизъм, отчитащ приходите от предаването на заменените отоплителни устройства и разработване на визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво. Ще бъде разработен и документ за средните/пределни цени за отопление за различните алтернативни форми на отопление при подмяна на отоплително устройство на дърва и въглища. 

Вторият етап на Процедурата ще включва реалната подмяна съгласно разработените документи. Всички дейности по Проекта ще бъдат изпълнявани при максимална осведоменост на заинтересованото население на общината с оглед оптималното постигане на заложените в Програмата и Процедурата индикатори и задоволяване потребностите на жителите на община Димитровград.

По предварителни данни, от мерките ще могат да се възползват до 3000 домакинства от Община Димитровград. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Мина
    8 0
    20:19, 28 мар 2019
    А какви мерки ще вземе общината срещу прахоляците,които сипе над града ни трошачката на "Каолин". Прави ми впечатление,че най- усилено се работи в съботен ден,когато администрацията в общината не работи. Не че в работен ден еколозите ще се втурнат да проверяват причината за пика на праховите частици във въздуха.Толкова голям спонсор ли е този Каолин,че го оставят да пудри цял град.
  • 2
    Ив
    Иван Петров
    4 0
    09:04, 29 мар 2019
    увеличаване на слънчевите инсталации използвани в домакинството през светлата част на деня, българия има 255 слънчеви дни, от там намаляване на потреблението на ел енергия, която у нас идва главно от тец, които горят кюмюр, от там по-малко пушек, подмяна на всички крушки с лед осветителни тела, спад на потреблението за осветление с 70-80 %....

Още новини

Последни новини