Вредната храна убива повече хора от пушенето, алкохола, дрогата и небезопасния секс

Всички знаем, че начинът по който се храним влияе на нашето здраве. По-малко известно е, че нашата диета оказва влияние и върху здравето на планетата.

Смята се, че производството на храни има до 30% дял в емисиите на парникови газове по света и че за нуждите на селското стопанство използваме около 40% от общата повърхност на Земята. И така, какво да ядем, за да запазим не само собственото си здраве, но и здравето на планетата?

Група от 37 учени от 16 страни, ръководена от Уолтър Уилет, професор по обществено здраве в Харвард, проучва този въпрос от години и наскоро публикува доклад за своите открития в медицинското списание „Ланцет“, съобщи Арткухня.

Докладът, озаглавен "Антропоцентричните храни: Комисия препоръчва здравословно хранене, основаващо се на устойчивите хранителни системи", показва, че учените не смятат, че трябва да продължим да ядем това, което ядем днес.

В момента нездравословната диета причинява повече смъртни случаи от алкохола, наркотиците, пушенето и безразборния секс взети заедно.
Поради това, спешно е необходима глобална трансформация на хранителната система.

Нуждаем се от радикална крачка напред, това, което учените наричат голяма трансформация, свързана с храната. Това изисква отказ от преработените храни и червените меса и преминаването на растителна диета, не в смисъл на „чисто вегетарианство“, а по-скоро диета близка до Средиземноморската.

"Планетарното здравословно хранене", както го нарича екипът на д-р Уилет, е съвсем просто: то включва повече пълнозърнести храни, по-малко скорбяла и захар. Ежедневните калории в нея идват главно от ориз, пшеница и царевица, ненаситени мазнини, като съдържащите се в маслините и млякото, но в малки количества. Препоръчват се много пресни плодове и зеленчуци и ограничаване на картофите – само четвърт от средно голям картоф на ден.

Въпреки че диетата не забранява всички видове месо, пилешкото и рибата се препоръчват вместо червените меса. Разрешава се малко захар, т.е. не повече от 120 калории на ден.

Учените твърдят, че подобна диета би могла да облекчи проблемите, свързани със селското стопанство, включително изменението на климата, срива на биологичното разнообразие и свръх-потреблението на вода. За разлика от сегашния масов модел на хранене, то може да задоволи нуждите на нарастващото световно население и да осигури прехраната на 10 милиарда души.

Сред критиците на „Планетарното здравословно хранене“, между другото, се говори, че такава диета не е възможна навсякъде по света и че тя може да бъде „направена по поръчка“ за „много богат човек, ангажиран със защитата на правата на животните“.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини