Кметът Иво Димов и децата от ДГ "8-ми март" засадиха дръвчета в двора на градината

    1925 е годината на приемането на нов Закон за горите. Целта е законът да уреди два празника на залесяване през годината - единият през есента, а другият през пролетта - в които всеки български гражданин, навършил 15 години, да засажда най-малко по 5 дръвчета в определените от лесничействата места. Минава повече от десетилетие, когато идеята се превръща в реалност с излизането на осмия Закон за горите.

    През първата година на Празника на залесяването са засадени 420 000 горски фиданки и са посяти 20 кг горски семена, на следващата година те са съответно -3 120 000 броя и 208 кг семена. Първата Седмица на гората в България се провежда от 15 до 22 април 1934 г.

    За поредна година в Димитровград се отбелязва празника, като тази година Седмицата на гората отбелязва няколко юбилея: на горскостопанската общност - 140 години от създаването на централната горска служба, 120 години специализирана горска преса и 110 години от учредяването на Съюза на лесовъдите в България. Седмицата на гората се провежда във времето от 1 до 7 април под надслов "140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората"

    В Димитровград празникът бе тържествено отбелязан със засаждане на млади фиданки в двора на детска градина "8-ми март". Малчуганите бяха подготвили рецитал с песни и танци в двора на градината, който се проведе след приветстването на кмета на града Иво Димов. Градоначалникът изрази задоволство, че се намира в една от най-хубавите градини на Димитровград, която бе ремонтирана със 90 хиляди лева по проект "Карасива България" и допълнително отпуснати 30 хиляди лева от общинския бюджет. Димов започна с думите " Всяко посадено дръвче е част от бъдещето на всички нас, но това бъдеще е немислимо без най-малките ни съграждани. Най-важното е вие да бъдете част от това бъдеще. Да го градим заедно и да се отнасяме отговорно към природата."

    Честта за засаждането на първите 3 фиданки бе на кмета на общината, началникана Държавно горско стопанство - Хасково инж. Илиев и директорът на детска градина "8-ми март" Сийка Николова. В засаждането на дръвчетата главна роля взеха децата от детската градина, които го превърнаха в празник и забава и взеха дейно участие в целия процес.

    Общо 25 фиданки от видовете чинар, копривка, американски явор и червен американски дъб, е предоставила на общината Териториално подразделение „Държавно горско стопанство“ – Хасково. Пет от тях бяха посадени в днес в детската градина.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      На
      наглите2
      3 0
      11:08, 4 апр 2019
      Много подлизурско заглавие, не знам какво да кажа.
    Последни новини